Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΠΕ; ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ;

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ Α. ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ ΣΤΗ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (18/10/2013)


Στις 18/10/2013 συνεδρίασε το ΔΣ του Συλλόγου, κυρίως λόγω των έντονων φημών για αναδιαρθρώσεις στο ΣΕΠΕ, αλλά και στις διαχειριστικές αρχές (βλ. εδώ τα πεπραγμένα συνεδρίασης ΔΣ 18/10/2013). Πριν αποφασισθούν τα επόμενα βήματα του Συλλόγου, προγραμματίστηκε συνάντηση του ΔΣ με τη γ.γ. Α.Στρατινάκη, για να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας

Ο πρόεδρος, Ηλίας Κιούλος, έθεσε στην κα. Στρατινάκη τους προβληματισμούς των εργαζομένων, ιδίως στο ΣΕΠΕ, από την έντονη φημολογία και τόνισε ότι (α) δεν μπορούμε να δεχτούμε ως Σύλλογος τυχόν αλλαγές στο ΣΕΠΕ που θα οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας συναδέλφων, (β) δεν θέλουμε τη συνένωση, όπως έχει ακουστεί, σε περιφερειακό επίπεδο των κοινωνικών και τεχνικών επιθεωρήσεων υπό κοινή διοίκηση και, γενικότερα, (γ) θέλουμε το οργανόγραμμα του υπουργείου να είναι αυτό που έχει ήδη εγκριθεί και έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές.

Επίσης, υπενθύμισε τον διαρκή κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι επιθεωρητές κατά τους ελέγχους, λόγω του νέου πειθαρχικού δικαίου, του οποίου η κακόβουλη χρήση από ελεγχόμενους μπορεί να οδηγήσει πανεύκολα έναν υπάλληλο σε αυτοδίκαιη αργία.

 Η γενική γραμματέας ήταν εξαρχής κατηγορηματική
για το ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση για το ΣΕΠΕ που να αφορά π.χ. συνενώσεις κοινωνικών και τεχνικών επιθεωρήσεων ή άλλων ριζικών αλλαγών στο οργανόγραμμα του ΣΕΠΕ οι οποίε θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας. Επανέλαβε αρκετές φορές και με έντονο τρόπο αυτή τη διαβεβαίωση.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι αυτό που πράγματι συζητήθηκε είναι 
(1) Η ενδυνάμωση του ΣΕΠΕ με συγκεκριμένες ενέργειες όπως η μεταφορά της ΕΥΠΕΑ από το ΙΚΑ στο Σ.ΕΠ.Ε., για να ελέγχεται με το ίδιο πλαίσιο και η ανασφάλιστη εργασία. Άλλες μελλοντικές ενέργειες που ανέφερε η γ.γ. περιλαμβάνουν απλοποιημένους μηχανισμούς και αυτοματοποίηση ελέγχων.

(2) Οι τυχόν αλλαγές στο οργανόγραμμα του ΣΕΠΕ θα έχουν να κάνουν με κατάργηση κάποιων μεμονωμένων ΤΚΕ εκτός Αθηνών που δεν μπορούν πια να στελεχωθούν λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ. Αλλιώς, επανέλαβε η γ.γ. όπως και ο πρόεδρος στο Δ.Σ. που προηγήθηκε, θα έπρεπε να ανοίξει ο πίνακας μεταθετέων.


Τέλος πληροφόρησε ότι:
- Υπάρχει η πρόθεση να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη στο άρθρο 9 παρ.1 περίπτωση ΣΤ του ΠΔ 136/99 (βλ. σελ.8 εδώ), για συμμετοχή των επιθεωρητών στον έλεγχο των διαδικασιών που αφορούν την εφαρμογή προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ε.Ένωσης.

- Το αν θα είναι το ΣΕΠΕ με Ειδικό Γραμματέα ή αν θα ενταχθεί ως Γενική Διεύθυνση είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης. Εξάλλου, το ΣΕΠΕ δεν είναι Ειδική Γραμματεία αλλά Σώμα.

- Προχώρησαν στο τελικό στάδιο οι διαδικασίες για τη χορήγηση των εξόδων κίνησης σε όσους έχουν την ιδιότητα του επιθεωρητή.

- Γίνονται κινήσεις για εξαίρεση του ΣΕΠΕ –και των επιθεωρητών εν γένει- από τις διαδικασίες της «κινητικότητας»



Για το ζήτημα της νομικής θωράκισης των επιθεωρητών, η γ.γ. είπε ότι το έχει θέσει τόσο στον πρώην όσο και στον νυν υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: