Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Συνεδρίαση ΔΣ και Συνάντηση με Υπουργό κ. Σκουρλέτη - 1η Απριλίου 2015



Την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, μία ώρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη.
Τα μέλη είχαν ενημερωθεί από τη Γραμματέα του Συλλόγου ότι το θέμα της συνεδρίασης θα ήταν η οριστικοποίηση του διεκδικητικού πλαισίου του Συλλόγου .
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη ότι τα θέματα που θα θέσει στον Υπουργό θα είναι τα εξής:

1. Μεταστέγαση Κ.Υ. Σ.ΕΠ.Ε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, είναι ύψιστης προτεραιότητας το ζήτημα της μεταφοράς της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σ.ΕΠ.Ε. από την Αγησιλάου στη Δραγατσανίου ή στη Σταδίου.
Η εκπρόσωπος της Α.Σ.Υ. ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. ότι είναι αίτημα και των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας η μεταφορά τους στο κτήριο της Σταδίου. Η Γραμματέας ανέφερε ότι ειδικά το Σ.ΕΠ.Ε. πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψει στη Δραγατσανίου ή στη Σταδίου, καθώς στεγαζόταν επί πολλά χρόνια στα κτήρια αυτά. Η εκπρόσωπος της Α.Σ.Υ. τόνισε ότι ως Σύλλογος εκπροσωπούμε όλους τους συναδέλφους και δεν είναι δυνατό να κάνουμε διαχωρισμό ανάμεσα στους υπαλλήλους του Σ.ΕΠ.Ε. και εκείνους της Πρόνοιας, ενώ επισήμανε ότι το ζήτημα της συστέγασης όλων των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου μπορεί να επιλυθεί μόνο αν παραχωρηθεί στο Υπουργείο ο 3ος όροφος της Σταδίου.

2. Οικονομικά Ζητήματα.
Ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι θα ζητήσει να αυξηθεί, σε βάθος χρόνου, το ποσό των ελέγχων από 20 σε 30 ευρώ καθώς και οι ώρες της υπερωριακής απασχόλησης, οι οποίες ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 16 μόλις ώρες

3. Στελέχωση του Σ.ΕΠ.Ε. – Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων.
Επίσης, αποφασίστηκε να τεθεί στον Υπουργό και το ζήτημα της φημολογούμενης διακοπής των αποσπάσεων των συναδέλφων που προέρχονται από το Σ.ΕΠ.Ε. και υπηρετούν σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων, καθώς και το ζήτημα της μεταφοράς της διαχειριστικής αρχής του ΕΠΑΝΑΔ και της ΕΥΣΕΚΤ στο Υπουργείο Οικονομίας. Ο αντιπρόεδρος ζήτησε να τονιστεί το ζήτημα της τεχνογνωσίας σε ζητήματα ανθρώπινων πόρων που διαθέτουν οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις ως άνω υπηρεσίες, γνώσεις που δεν έχουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομίας, ενώ η εκπρόσωπος της ΑΣΥ ζήτησε να τονιστεί ότι είναι τουλάχιστον δυσλειτουργικό άλλο Υπουργείο να σχεδιάζει τις πολιτικές απασχόλησης και άλλο να τις χρηματοδοτεί.

Η Συνάντηση με τον Υπουργό.
            Ο Πρόεδρος σύστησε τα μέλη του Δ.Σ. στον Υπουργό κ. Σκουρλέτη και στον Διευθυντή του κ. Παπασταμόπουλο και έκανε μια σύντομη αναφορά στην ταυτότητα του Συλλόγου. Τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συναντάται τακτικά το Δ.Σ. του Συλλόγου με τον Υπουργό προκειμένου να επιλύονται τα όποια προβλήματα μέσω της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δομή και στη λειτουργία του Υπουργείου, τονίζοντας ότι η Κεντρική Υπηρεσία και το Σ.ΕΠ.Ε. αποτελούν μια ενιαία δομή, με την Κεντρική Υπηρεσία να εισηγείται και το Σ.ΕΠ.Ε. να εκτελεί. Γι’ αυτόν το λόγο, τόνισε, είναι παντελώς αστήρικτες οι απόψεις ορισμένων συναδέλφων που ζητούν να αποκτήσει το Σ.ΕΠ.Ε. Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια. Η ανεξαρτησία του Σ.ΕΠ.Ε., επισήμανε, που διασφαλίζεται και από την 81 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, έχει την έννοια της ανεξαρτησίας των Επιθεωρητών από έξωθεν επιρροές και όχι μέσω της δημιουργίας κάποιας ανεξάρτητης αρχής. Το Σ.ΕΠ.Ε., τόνισε, δεν είναι μόνο ελεγκτικός μηχανισμός, αντιθέτως επιτελεί πολύ σημαντικό ρόλο στην επίλυση εργατικών διαφορών που δημιουργούνται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
            Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της στελέχωσης του Σ.ΕΠ.Ε., αυτό πρέπει να επιτευχθεί είτε μέσω της μίνι κινητικότητας που έχει ήδη εξαγγελθεί, είτε μέσω νέων προσλήψεων, και όχι με τη διακοπή των αποσπάσεων συναδέλφων που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων, όπως έχει ακουστεί. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι οι υπάλληλοι που υπηρετούν στις διαχειριστικές αρχές θα πρέπει να παραμείνουν εκεί και όχι να γίνεται ανακύκλωση υπαλλήλων. Μάλιστα, εν μέσω των επιχειρημάτων του για τη μη διακοπή της απόσπασης των συναδέλφων του Σ.ΕΠ.Ε. στις διαχειριστικές αρχές, σημείωσε με νόημα στον υπουργό ότι, αν βέβαια θέλει, ο Σύλλογος δεν θα αντιδράσει σε πιθανή τοποθέτηση στις υπηρεσίες αυτές και άλλών, «δικών του».  Στο σημείο αυτό υπήρξε αυθόρμητη και δικαιολογημένη αντίδραση της εκπροσώπου της Α.Σ.Υ., η οποία έλαβε το λόγο και ανέφερε την περίπτωση της μετακίνησης, το 2011, υπαλλήλων που υπηρετούσαν σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, δήθεν για «υπηρεσιακές ανάγκες», την ίδια στιγμή που, και πάλι λόγω «υπηρεσιακών αναγκών», ισάριθμοι υπάλληλοι της Κεντρικής Υπηρεσίας μετακινήθηκαν από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου στη Γ.Γ.Δ.Κ.Α.Π. Η εκπρόσωπος της Α.Σ.Υ. διευκρίνισε μάλιστα ότι οι εν λόγω υπάλληλοι που είχαν ασκήσει αιτήσεις ακύρωσης της διακοπής των αποσπάσεών τους δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο, ακριβώς λόγω του ότι η βίαιη και απότομη διακοπή των αποσπάσεών τους δεν εξυπηρετούσε πραγματική υπηρεσιακή ανάγκη. Η παρέμβασή της εκπροσώπου της Α.Σ.Υ. ολοκληρώθηκε με αίτημα προς τον Υπουργό για ισότιμη αντιμετώπιση όλων των υπαλλήλων, τονίζοντας ότι, δυστυχώς, αυτό δεν το έκαναν οι προκάτοχοί του.
            Για το ζήτημα των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων, ζητήθηκε να επανεξεταστεί η διάταξη του ν.4314/2014 με την οποία μεταφέρθηκε η διαχειριστική αρχή του ΕΠΑΝΑΔ και η ΕΥΣΕΚΤ στο Υπουργείο Οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι πολλά στελέχη αυτών των υπηρεσιών είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Εργασίας και γνωρίζουν τα ζητήματα που συνδέονται με την ανεργία και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες καθώς και ότι είναι τουλάχιστον δυσλειτουργικό άλλο Υπουργείο να σχεδιάζει τις πολιτικές απασχόλησης και άλλο να τις χρηματοδοτεί.
            Όσον αφορά το θέμα της στέγασης των Υπηρεσιών του Υπουργείου, ο Πρόεδρος ζήτησε να διατεθεί στο Υπουργείο ο 3ος όροφος του κτηρίου της Σταδίου, προκειμένου να βρίσκονται όλες οι Κεντρικές Υπηρεσίες στο ίδιο κτήριο, κοντά στην πολιτική ηγεσία.
            Ο Πρόεδρος έθεσε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας το γεγονός ότι μετά την κατάργηση ορισμένων περιφερειακών υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. (όπως της Λευκάδας, της Ηγουμενίτσας, του Καρπενησίου και της Καλύμνου), ορισμένοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς θα υποχρεωθούν να μετακομίσουν σε άλλη πόλη ή άλλο νησί. Γι’αυτούς τους συναδέλφους, ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, προκειμένου να μην αναγκαστούν να μετακομίσουν.
            Τέλος, έθεσε το ζήτημα της αύξησης, μεσοπρόθεσμα, των οικονομικών απολαβών των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, πρότεινε να αυξηθεί το ποσό των ελέγχων από 20 σε 30 ευρώ καθώς επίσης να αυξηθούν οι ώρες της υπερωριακής απασχόλησης, οι οποίες ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 16 μόλις ώρες.
            Η Γραμματέας υπενθύμισε στον Πρόεδρο ότι δεν έθεσε το πάγιο αίτημα των Επιθεωρητών για τη νομική θωράκισή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Κατόπιν αυτού, ο Πρόεδρος ζήτησε νομική κάλυψη των Επιθεωρητών και κατάργηση των διατάξεων του ν.4093/2012 που προβλέπουν άμεση αργία στους δημόσιους υπαλλήλους σε περίπτωση υποβολής μήνυσης από κακόβουλους και αυθαιρετούντες εργοδότες.

            Ο Υπουργός απάντησε ότι διίστανται οι απόψεις σχετικά με το εάν οι διατάξεις του ν.4314/2014 επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή εάν ήταν απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Ανέφερε ότι εάν ήταν απλώς απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, θα μπορούσε να εξεταστεί η περίπτωση της κατάργησης των επίμαχων διατάξεων. Αναγνώρισε ότι η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου και το Σ.ΕΠ.Ε. αποτελούν μία ενιαία δομή και θα εξετάσει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το ζήτημα της διάθεσης του 3ου όροφος του κτηρίου της Σταδίου στο Υπουργείο μας. Τόνισε ότι πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε διακοπή απόσπασης, θα διερευνηθεί ο αριθμός όλων των αποσπασμένων καθώς και οι ανάγκες των υπηρεσιών, αλλά επισήμανε ότι το ζήτημα της στελέχωσης τόσο του Σ.ΕΠ.Ε. όσο και των διαχειριστικών αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πολιτική απόφαση που θα ληφθεί με βάση τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις οικονομικές απολαβές των υπαλλήλων, ανέφερε ότι εντός του έτους δεν μπορεί να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός, αλλά θα εξετάσει το θέμα αυτό σε βάθος χρόνου.
            Τέλος, ο Υπουργός, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση, ζήτησε ο Σύλλογος να είναι κοντά του στις προσπάθειες αποκάλυψης / ξεσκεπάσματος «περίεργων» ζητημάτων που ανακαλύπτονται σχεδόν καθημερινά μέσω εγγράφων. Ο Πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι ο Σύλλογος θα είναι δίπλα του. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: