Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Απεργιακες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις ενόψει του τρίτου μνημονίου

Οι πρωτες αντιδράσεις ήρθαν από την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕ ΟΤΑ και τους φαρμακοποιούς. 

 

Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ προς τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις, συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2015.  

 

Πάρα πολλές ανησυχίες προκαλούν επίσης οι εσπευσμένες ενέργειες (οι εντολές είναι να ολοκληρωθούν έως τις 22/07/2015) για την ενσωμάτωση της οδηγίας για τις τράπεζες που συνδέεται με το λεγόμενο "κούρεμα καταθέσεων", καθώς και για αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που μεταξύ άλλων θα αφορούν πιθανότατα στους πλειστηριασμούς και την πτωχευτική νομοθεσία.   


Αναλυτικότερα: 

Η κυβέρνηση και οι "πρόθυμοι" της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται πυρετωδώς για να περάσουν έως και την Τετάρτη 15/07/2015 την πρώτη δέσμη των τεσσάρων μέτρων του τρίτου μνημονίου μας.   Μόλις το κάνουν αυτό και αποδείξουν ότι είναι καλά και υπάκουα παιδιά, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα μας κάνουν οριστικό δώρο, όλο δικό μας, το νέο μνημόνιο.  Μετά, έως τη μεθεπόμενη Τετάρτη  22 Ιουλίου, είναι η σειρά του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και της Οδηγίας "για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων".


Εν τω μεταξύ, δρομολογούνται οι πρώτες αντιδράσεις 


Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προχώρησε σήμερα Δευτέρα 13/07/2015 σε σύσκεψη Ομοσπονδιών και Δ.Σ. Πρωτοβάθμιων Σωματείων Αττικής με σκοπό την προετοιμασία απεργιακών κινητοποιήσεων για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. 

Μετά τη σύσκεψη, απήυθυνε κάλεσμα προς τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία για να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις, συγκεντρώσεις στους χώρους εργασίας αύριο, Τρίτη 14 Ιουλίου 2015.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων προτρέπουν την Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να αποφασίσει, τις αμέσως επόμενες μέρες, τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ήδη, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 15/07, ημέρα ψήφισης της συμφωνίας, με απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:00πμ καθώς και στις έδρες των Νομαρχιακών Τμημάτων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
 
Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους και όλους τους πολίτες της Αττικής σε Παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 και ώρα 7:30μμ στο Σύνταγμα.  Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ



ΠΟΕ-ΟΤΑ
24ωρη απεργία την Τετάρτη 15/07 αποφάσισε και η ΠΟΕ - ΟΤΑ λέγοντας ότι "Μια εβδομάδα μετά τις μεγαλοστομίες για «εξουσία στο λαό», για «άμεση δημοκρατία», με υπογραφή της κυβέρνησης θα υποστούμε ως λαός και ως εργαζόμενοι ένα ακόμη σκληρό Μνημόνιο, με νέα «καταιγίδα» υφεσιακών και φορολογικών μέτρων που θα γκρεμίσουν ότι απόμεινε όρθιο από την επέλαση των δυο πρώτων Μνημονίων".  Δείτε την ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ εδώ.



Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος
Το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Τετάρτη 15 Ιουλίου.  Η
πλήρης απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους φαρμακοποιούς με τους εκπροσώπους τους να προειδοποιούν για κινητοποιήσεις διαρκείας.  Στη σχετική ανακοίνωση του ΠΦΣ επισημαίνεται ότι οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στις αποφάσεις δανειστών και κυβέρνησης που οδηγούν στη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης και θεωρούν τα φαρμακεία απλές εμπορικές επιχειρήσεις, την υγεία εμπορεύσιμο αγαθό και το φάρμακο κοινό καταναλωτικό προϊόν. Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΠΦΣ



Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν.Αττικής
Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 15 Ιούλη στις 5 το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Παράλληλα θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 3 μ.μ. ως τις 7 μ.μ.   Το συνδικάτο καλεί σε μαζική συμμετοχή τα σωματεία του κλάδου για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.  Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το κάλεσμά του.



Το Π.Α.ΜΕ.
Συλλαλητήριο στην Ομόνοια οργανώνει για τις 7:30 το απόγευμα της Τετάρτης το ΠΑΜΕ ενάντια στα «νέα μέτρα ολικής εξόντωσης των εργαζομένων και του λαού». Προσυγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 7 μ.μ. στις Πλατείες Βάθης, Κάνιγγος, Εθνικής Αντίστασης και Καραϊσκάκη. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ,



ΔΕΗ: Είμαστε αντίθετοι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ
Την αντίθεσή τους στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) εξέφρασαν σήμερα τόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης όσο και η ΓΕΝΟΠ στη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης (δείτε εδώ και εδώ).  

«Είμαστε αντίθετοι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ. Είναι ασύμφορο να αποστερηθεί η ΔΕΗ ενός τόσο πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου για εντελώς πρόσκαιρο και ευκαιριακό τίμημα. Μπορούν να διαμορφωθούν μοντέλα που να προσιδιάζουν στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές χωρίς η ΔΕΗ να απωλέσει ένα τόσο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο», ανέφερε συγκεκριμενα ο κ. Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.   «Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΑΔΜΗΕ δεν προκύπτει από καμία Κοινοτική Οδηγία. Η ΔΕΗ είναι περιουσία του Έλληνα πολίτη και δεν εκποιείται. Θα αγωνιστούμε για να ακυρώσουμε την προσπάθεια των δανειστών να διαλύσουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης.



Ενημέρωση για τις ρυθμίσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ζητούν οι δικηγόροι
Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους των δικηγόρων, καθώς στη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών περιλαμβάνονται, ως προαπαιτούμενο μέτρο για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους "θεσμούς", και αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.  Ενόψει των ραγδαίων αυτών εξελίξεων, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρής, ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης επίσημη ενημέρωση και αποστολή του σχετικού σχεδίου νόμου προ της καταθέσεως στη Βουλή, προκειμένου το δικηγορικό σώμα να ανταποκριθεί, όπως αναφέρεται, ουσιαστικά στο θεσμικό του ρόλο συμβάλλοντας δημιουργικά και τεκμηριωμένα στην εν λόγω διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο εξάμηνο του 2014, πριν την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια στις προωθούμενες από την τότε συγκυβέρνηση αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καταγγέλλοντας «επιπτώσεις στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη» και προειδοποιώντας ότι, όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ωφελούνται μόνο οι τράπεζες. 

Δείτε εδώ τις προωθούμενες τότε (2014) αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.  Και προσέξτε τις αντίστοιχες επισημάνσεις στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κατά τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις στα τέλη του 2014.  Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι "Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας.".
"Το κράτος με ανάλγητο τρόπο νομοθετεί εναντίον των δανειοληπτών και λειτουργεί ως υποκατάστημα των τραπεζών κατ' εντολή της τρόικας" είχε ειπωθεί πέρσι.

Διαβάστε εδώ την επιστολή του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Βασ. Αλεξανδρή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.    Το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες.  Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε συγκροτήσει για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχε την υποχρέωση μέχρι 30 Ιουνίου 2015 να παραδώσει το νέο νομοσχέδιο.

Ως δείγμα των πιθανολογούμενων αλλαγών, σας παραπέμπουμε σε πρόσφατη δέσμευση προς τους "θεσμούς" σχετικά με την πτωχευτική νομοθεσία, η οποία δημιουργεί πελώρια προβλήματα σε χιλιάδες μισθωτούς που έχασαν τις δουλειές τους τα τελευταία χρόνια.
 
Επιπλέον, διαβάστε για την παλαιότερη καταγγελία ότι οι επίμαχες τροποποιήσεις του προηγούμενου σχέδιου νόμου το 2014, περί πλειστηριασμών, έγιναν από δικηγόρους τραπεζών.
   


2 σχόλια:

Νικος Μποσινάκος είπε...

http://www.efsyn.gr/arthro/symvan-tis-5is-ioylioy-kai-i-akariaia-akyrosi-toy

Νικος Μποσινάκος είπε...

Καταλήξαμε μοιραία να μας σώζει ο πρωθυπουργός από την χρεωκοπία των τραπεζών και της χώρας, αποδεχόμενος την πλήρη ηθική και πολιτική χρεωκοπία της παράταξής του αλλά και της κοινωνίας ολάκερης. Θα κούρευαν λέει αλλιώς τελείως τις καταθέσεις οι ‘εταίροι’, θα τις μηδένιζαν. Δεν είχε άραγε περάσει ένα ανάλογο ενδεχόμενο από το μυαλό όσων ψήφισαν Όχι; Μην μας υποτιμάτε και τόσο! Ο λαϊκός κόσμος που αρνήθηκε την συνθηκολόγηση είχε συναίσθηση ότι έμπαινε σε ζώνη αβεβαιότητας και θα υπήρχε κόστος. Δεν ήξερε κανένας ποιο ακριβώς θα ήταν αυτό, αλλά ουδείς ήλπιζε ότι η λαϊκή ετυμηγορία θα γινόταν σεβαστή χωρίς αντίτιμο από τους δανειστές. Αν το δίλημμα είναι οι καταθέσεις μας ή η ζωή μας ρωτήστε μας τουλάχιστον. Αφήστε μας ένα περιθώριο να διαλέξουμε εμείς και όχι εσείς στην θέση μας, ανάμεσα στις οικονομίες μας, και στην ελευθερία μας και την αυτοδιάθεσή μας. Την μία και μοναδική φορά που μας ρωτήσετε, πήρατε την απάντηση.