Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Το πνεύμα των εορτών τέθηκε σε εκκαθάριση



Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι όσοι άτυχοι συνάδελφοί τους έχουν ορισθεί "υπεύθυνοι λογαριασμού" - "εισηγητές εκκαθάρισης", επίσημα πλέον δεν μπορούν να κάνουν χρήση της άδειάς τους για τις ημέρες των εορτών. Οι συνάδελφοι αυτοί θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανταπεξέλθουν, εντός των επόμενων λίγων ημερών μέχρι τη λήξη του έτους, σε πληρωμές πλήθους έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, στο παρά πέντε της οριστικής εκπνοής της παρούσας προγραμματικής περιόδου.  

Κάτι τέτοιο δεν είναι δυστυχώς πρωτόγνωρο, καθώς πάντα οι υπόλογοι έτρεχαν τούτες τις μέρες, μέχρι τέλος του έτους, για πληρωμές.  Αυτή η εξωφρενική κατάσταση πρέπει επιτέλους να σταματήσει.  Η απρονοησία των υπευθύνων και η καθυστέρηση των διαδικασιών πληρωμής των έργων, δεν μπορούν, έτσι απλά, να καταλήγουν στη δέσμευση δεκάδων συναδέλφων και στη θυσία των εορταστικών διακοπών τους, μπας και καλυφθούν αβελτηρίες και δυσλειτουργίες άλλων.

Το ξεχείλωμα της έννοιας του καθήκοντος και των υποχρεώσεών μας ως υπάλληλοι, έχει κάποια όρια.  Είναι προκλητικό να μας ζητείται κάθε τόσο να υπερβαίνουμε αυτά τα όρια στο όνομα μιας "ιερής αποστολής" (να μη χαθεί η κοινοτική συνδρομή, να πληρωθούν εγκαίρως κάποιοι δικαιούχοι κλπ κλπ).   Ενώ, στην ουσία, η αιτία βρίσκεται σε παθογένειες που έχουν καταντήσει δεύτερη φύση της δημόσιας διοίκησης, που δυστυχώς πολλοί έχουμε αποδεχθεί ως κάτι φυσιολογικό και αναπόδραστο.

Εμείς δεν θα μπούμε στο γαϊτανάκι επίρριψης ευθυνών μεταξύ υπηρεσιών. Αλλά απαιτούμε τα αυτονόητα:  ας φροντίσουν οι όποιοι ιθύνοντες, επιτέλους, από του χρόνου, να γίνονται στην ώρα τους οι διαδικασίες πληρωμής και εκκαθάρισης.


Μέχρι τότε...
ευχόμαστε καλές γιορτές σε όλους,
με την ελπίδα ο χρόνος που έρχεται να φέρει νέα ήθη και εκδηλώσεις συναδελφικότητας στο υπουργείο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: