Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Η “ζούγκλα” της ελληνικής αγοράς εργασίας και ...οι επίδοξοι βασιλιάδες της

Δημοσιεύουμε κείμενο συναδέλφου. Το ιστολόγιο είναι ανοικτό σε παρόμοια κείμενα, συναδέλφων ή μη, τα οποία μπορείτε να στέλνετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: asy.yeka@gmail.com

 "Οι απόψεις των ανώνυμων συγγραφέων/σχολιαστών, ή όσων δημοσιεύουν επώνυμα κείμενα με όνομα διαφορετικό της διαχείρισης του ιστολογίου (transistor69),  δεν εκφράζουν αναγκαστικά τις απόψεις του ιστολογίου της ΑΣΥ. Αυτές διαμορφώνονται αφού συζητηθούν και συμφωνηθούν στις συνελεύσεις μας ή με άλλες συλλογικές διαδικασίες (π.χ. ανταλλαγή ηλ.μηνυμάτων) και φέρουν την υπογραφή Α.Σ.Υ."

Του Νίκου Μποσινάκου

Η πρόσφατη δημοσίευση στοιχείων για την αγορά εργασίας κατά το 2011 από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αναδεικνύει πλήρως τη ζοφερή εικόνα του εργασιακού τοπίου στην Ελλάδα. Ο διακαής πόθος της οικονομικής ελίτ τα τελευταία χρόνια, η βασική επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή η πλήρης ευελιξία της εργασίας συντελείται πλέον στη χώρα μας με γοργούς ρυθμούς. Ότι δεν επιτεύχθηκε με το ... καλό (βλέπε Στρατηγική της Λισσαβόνας, πολιτικές ευελιξίας με ασφάλεια-flexicurity) επιδιώκεται τώρα ...με το άγριο. Με πρόσχημα την δημοσιονομική κρίση και με άλλοθι τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, πραγματοποιείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον κόσμο της εργασίας. Κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών τίθενται ξαφνικά εν αμφιβόλω και αναιρούνται, καθιστώντας τους εργαζόμενους αναλώσιμα υλικά της παραγωγικής διαδικασίας.

Τα στοιχεία είναι άκρως αποκαλυπτικά:

• 52 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 17.531 εργαζομένους , συμφωνήθηκαν κατ’ εφαρμογή του αντεργατικού άρθρου 37 του Ν.4024/2011, μόνο κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου 2011 - Ιανουαρίου 2012.

• Με την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες υπενθυμίζουμε ότι υπερισχύουν πλέον των κλαδικών συμβάσεων, συμφωνήθηκαν μειώσεις αποδοχών που κυμαίνονταν από 5% έως 40%.

• 1.727 επιχειρήσεις που απασχολούν 11.085 εργαζομένους υπέβαλαν στις επιθεωρήσεις εργασίας πίνακα προσωπικού για μείωση αποδοχών για το διάστημα από 01-09-2011 έως 31-12-2011, κάνοντας χρήση του άρθρου 30 του Ν. 3996/2011.

• Κατά το 2011 υπάρχει μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης κατά 21,42%, ενώ αυξημένο κατά 1,99% είναι το ποσοστό των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και κατά 12,56% της εκ περιτροπής απασχόλησης.

• Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που άλλαξαν στη διάρκεια του 2011 είναι αυξημένες κατά 73,25% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 193,06% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 631,89% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2010.

Και ενώ, οι κυβερνητικές πολιτικές ανοίγουν νομικούς δρόμους και η εργοδοτική αυθαιρεσία επεκτείνεται...νόμιμα, παράλληλα οργιάζει και η «παραδοσιακή» αδήλωτη εργασία, η καταπολέμηση της οποίας υποτίθεται ότι αποτελεί βασικό στόχο του Μνημονίου.

Συγκεκριμένα, κατά το 2011, οι επιθεωρητές εργασίας πραγματοποίησαν ελέγχους για αδήλωτη εργασία σε 20.246 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν στο 2,5% περίπου των συνολικών επιχειρήσεων στη χώρα και επιβλήθηκαν πρόστιμα 11.409.500 ευρώ. Στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 19.968 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε συνολικό αριθμό 66.615. Δηλαδή, 1 στους 3 εργαζόμενους περίπου είναι ανασφάλιστος.

Βέβαια, η μαύρη εργασία δε θα μειωθεί δια μαγείας. Υποτίθεται ότι θα πρέπει κατ’ αρχήν να ασκείται κάποια μορφή ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες. Και εδώ ερχόμαστε στο ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που σε καιρούς “εργασιακής ζούγκλας” θα έπρεπε να λειτουργεί τουλάχιστον ...ως βασιλιάς της. Δηλαδή, οι Επιθεωρητές Εργασίας θα έπρεπε να «αλωνίζουν» τους εργασιακούς χώρους και να διαθέτουν τα απαραίτητα υλικά και ηθικά εφόδια για την αποτελεσματική άσκηση του έργου τους.

Φευ...ΤΟ Σ.ΕΠ.Ε τα τελευταία χρόνια διαρκώς υποβαθμίζεται. Οι προϋπολογισμοί του μειώνονται (το 2012 είναι μειωμένος κατά 10,26% σε σχέση με το 2011), τα κονδύλια για υπερωρίες και έξοδα κίνησης εκμηδενίζονται (με τι κίνητρο και με ποια μέσα θα κάνει απογευματινό ή βραδινό έλεγχο ο Επιθεωρητής Εργασίας;) Επισημαίνουμε ότι υπάρχουν Επιθεωρήσεις Εργασίας με προσωπικό 1-2 άτομα που θα πρέπει να ελέγχουν ολόκληρo Νομό, διεκπεραιώνοντας ταυτόχρονα και τη διοικητική δουλειά. Επιπλέον, αυξάνονται τα κρούσματα επιθέσεων (φραστικών αλλά και σωματικών) από εργοδότες σε Επιθεωρητές Εργασίας, ενώ δεν λείπουν και οι συκοφαντικές κατηγορίες που αυτομάτως ...στέλνουν τον Επιθεωρητή Εργασίας σε δικαστήρια προκειμένου ...να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Χωρίς καμιά θεσμική προστασία και κάλυψη, χωρίς κίνητρα και τα απαραίτητα μέσα, οι Επιθεωρητές Εργασίας ουσιαστικά διεκπεραιώνουν εντός ωραρίου ελέγχους, συμπληρώνοντας απλώς ανούσιες αναφορές.

Είναι προφανές ότι για τη Τρόικα και της συγκυβέρνηση των προθύμων η απαξίωση του ΣΕΠΕ είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της αντεργατικής πολιτικής. Φυσικά, όλα αυτά δημιουργούν το πλέον πρόσφορο πεδίο για την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας. Ετοιμάζουν το έδαφος για το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο, που αδημονεί να αλώσει τη παρθένα ζούγκλα της ελληνικής αγοράς εργασίας. Και αυτοί που κυβερνούν σήμερα, και δήθεν κόπτονται για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και άλλα ωραία, προφανώς εξυπηρετούν συμφέροντα εντελώς αντίθετα από αυτά των εργαζομένων.

Η μόνη αποτελεσματική απάντηση σε αυτή την επίθεση είναι μια αγωνιστική συμμαχία των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Μια συμμαχία που θα σαρώσει τα σχέδια τους...

5 σχόλια:

Gastarbeiter είπε...

Συμφωνω σε ολα με τον συναδελφο και φιλο Νικο.Οντως αυτα ειναι τα σχεδια του "μαυρου μετωπου"συγκυβερνησης,ΕΕ,δντ,σεβ κλπ.Επισης σωστο ειναι οτι μονο ενα ενιαιο εργατουπαλληλικο κινημα μπορει να αντεπιτεθει.Ομως...για να ειναι αποτελεσματικος ο αγωνας θα πρεπει ανοικτα και τιμια να πουμε στο κοσμο οτι ο καπιταλισμος οτι ειχε να δωσει το εδωσε.Μονη λυση πλεον ειναι η προοπτικη μιας αλλης εργατικης λαικης εξουσιας, ΟΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ, με αποδεσμευση απο ΕΕ και ΟΝΕ και μονομερη διαγραφη του χρεους.

Paraga Republic είπε...

θα συμφωνήσω τόσο με τη χρησιμοποίηση της κρίσης σαν δικαιολογία για μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον κόσμο της εργασίας, όσο και με τη συνειδητή υποβάθμιση του ΣΕΠΕ από την πολιτική ηγεσία

δεν πιστεύω όμως πως πίσω από αυτά κρύβεται η τρόικα ή το πολυεθνικό κεφάλαιο αλλά κυρίως οι εγχώρια μαυραγορίτικη "αστική" τάξη (ή καλύτερα μαφία) και το γελοίο πολιτικό προσωπικό της. Με άλλα λόγια, οι "δικοί μας" είναι χειρότεροι από την τρόικα!

Σε κάθε περίπτωση, έχε υπόψη - αν δεν το ξέρεις ήδη - πως τα στατιστικά του ΣΕΠΕ είναι παντελώς αναξιόπιστα

Ανώνυμος είπε...

Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ-RIZOSPASTHS.
Δείτε τους.
Ανεβοκατεβαίνουν στο πολιτικό βήμα.
Παρελαύνουν στη μικρή οθόνη και στα μικρόφωνα.
Μιλούν περί «ανταγωνιστικότητας». Πουλούν «μούρη» περί «υπευθυνότητας». Κάνουν μαθήματα «πατριωτισμού». Ζητούν «σύνεση».
Καταγγέλλουν τις «αρρυθμίες». Ποζάρουν σαν εμβριθείς κατήγοροι των «υπευθύνων». Κηρύττουν τον «ορθολογισμό». Απαιτούν ανάληψη των «ιστορικών ευθυνών».
*
Και τι σημαίνει «ανταγωνιστικότητα», «υπευθυνότητα», «σύνεση», «εξορθολογισμός», «πατριωτισμός», «ανάληψη της ιστορικής ευθύνης»;
Μα ότι ο εργάτης πρέπει να ζει (στην καλύτερη περίπτωση) με 600 ευρώ καθαρά!
Οτι οι συνταξιούχοι πρέπει να ζουν με 300 ευρώ.

O γερο - Ανσέλμο
γυρίζει προς τον Ρόμπερτ Τζόρνταν και του λέει με λόγια απλά και φωνή σταθερή:
*«Θα τους έβαζα να δουλεύουν κάθε μέρα, όπως δουλέψαμε εμείς στα χωράφια κι όπως δουλεύουμε στα βουνά κόβοντας ξύλα, για όλη τους τη ζωή.Ετσι θα βλέπανε για ποιο σκοπό γεννηθήκανε οι άνθρωποι.Θα έπρεπε να κοιμούνται εκεί που κοιμόμαστε εμείς.Να τρώνε όπως τρώμε εμείς.Πρώτα απ' όλα όμως να δουλεύουν. Ετσι θα μάθουν».
*
Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το έργο του Ερνεστ Χεμινγουέι «Για ποιον χτυπά η καμπάνα».
Το αφιερώνουμε ολόψυχα σε όλους
•τους σπουδαιοφανείς κυρίους και τις κυρίες της εξουσίας,
•τους μπιστικούς των κυρίων και των κυριών της άρχουσας τάξης,
•τους ματαιόσπουδους κυρίους και τις κυρίες των τηλεοπτικών υποσταθμών της ολιγαρχίας,
•τους απαστράπτοντες κυρίους και τις κυρίες των «φιλανθρωπικών» σωματείων,
•τους «ευπατρίδες» κυρίους και τις κυρίες των ντόπιων και ξένων «οίκων»,
•τους «επιφανείς» κυρίους και τις κυρίες της «υψηλής» κοινωνίας,
•τους «νόμιμους και ηθικούς» εκμεταλλευτές, κηφήνες και σφετεριστές του πλούτου που άλλοι παράγουν.
*

Unknown είπε...

Προς Paraga Republic:
Θα με ενδιέφερε η άποψη σου σχετικά με την (αν)αξιοπιστία των στοιχείων του ΣΕΠΕ. Εννοείς συνειδητή αλλοίωση (π.χ πλασματική αύξηση του αριθμού των ελέγχων) ή μη εγκυρότητα (π.χ αδυναμία σωστής καταγραφής του αριθμού των ελέγχων); Ή και τα δύο; Με λίγα λόγια, καταλογίζεις κατευθυνόμενο "φούσκωμα" της αποτελεσματικότητας του ΣΕΠΕ ή απλώς κλασική ελληνική ανοργανωσία;

Paraga Republic είπε...

Εννοώ κυρίως το δεύτερο σε επίπεδο στοιχείων που προκύπτουν από τη γραφειοκρατία των επιθεωρήσεων, δηλαδή τις καταστάσεις προσωπικού, τις συμβάσεις, κλπ. Εκεί γίνεται χαμός και δεν υπάρχει προσωπικό να μετρήσει σωστά ένα βουνό χαρτούρας.

Όσον αφορά τα στοιχεία των ελέγχων, έχει συμβεί να καταγράφονται διπλοί έλεγχοι στα στατιστικά, π.χ. βγαίνει μικτό κλιμάκιο ΣΕΠΕ-ΕΥΠΕΑ και μετράνε δύο έλεγχοι σε κάθε επιχείρηση.

Εν τέλει συμβαίνουν και τα δύο οπότε η αξιοπιστία πιάνει πάτο..