Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΜΙΣΘΟΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ;

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαληθευθεί ο τίτλος της ανάρτησης.   Ας εικάσουμε ότι δεν ζήτησαν κάτι τέτοιο ξεκάθαρα οι τροϊκανοί (...).  Και ας ξεχάσουμε ότι η τρόικα δεν είναι παρά η τωρινή εμπροσθοφυλακή της (απροκάλυπτης πια) άλωσης σε μισθούς, δικαιώματα και θεσμούς.   Όμως τα πράγματα κατά πως φαίνεται εκεί οδεύουν σύντομα.  Και τις κόκκινες γραμμές για το πού θα φτάσουμε δεν θα τις βάλει μάλλον ο Παπαδήμος ή η Μέρκελ.   Τι λέτε λοιπόν, συνεχίζουμε κολλημένοι στους καναπέδες μας  ή ....    
Και μια διευκρίνιση: εννοείται ότι η σύγκριση με τους μισθούς Αλβανίας αφορά την κατάσταση εκεί πριν μια δεκαετία.


Οι εντολές της τρόικας για μισθούς, συντάξεις, κλειστά επαγγέλματα και το Δημόσιο

Μπαράζ μέτρων εν όψει του Μνημονίου Νο2

Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντάται από τις 4 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το μπαράζ μέτρων που ζητούν οι πιστωτές για μισθούς, συντάξεις, κλειστά επαγγέλματα, δημόσιους υπαλλήλους και το φορολογικό, εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης.   Είχε προηγηθεί η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, από την οποία προέκυψε ότι οι δανειστές δεν υποχωρούν στα ζητήματα της μείωσης του κόστους εργασίας. 

Μείωση επικουρικών συντάξεων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και «ευελιξία» στους μισθούς, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το υπόμνημα της τρόικας προς την κυβέρνησης εν όψει του νέου Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.  Ακόμα, προβλέπονται πρόσθετα μέτρα 2,2 δισ. ευρώ, που θα καλύψουν το κενό του 2011. Η «μαύρη τρύπα» θα καλυφθεί από περιστολές στην δαπάνη για τα φάρμακα, από τον τομέα της Άμυνας και από κλείσιμο φορέων.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, γιατροί, ένστολοι κ.ά.), το θέμα παραπέμπεται στην επόμενη κυβέρνηση, εφόσον συναινέσει και η τρόικα.

Την Πέμπτη, στην κυβερνητική σύσκεψη ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος έδωσε στους υπουργούς και έχει ήδη αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς το 10σέλιδο κείμενο με τις βασικές αρχές του νέου Μνημονίου, το οποίο και θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών είναι έντονες, ειδικώς στο θέμα της μείωσης των μισθών, όπου εμφανίζονται αμετακίνητοι. Χαρακτηριστικό ήταν ότι κορυφαίος υπουργός κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι η πίεση της τρόικας είναι αφόρητη στην κατεύθυνση κατάργησης έστω και ενός μισθού.

Για τα επικουρικά ταμεία αναφέρθηκε ότι για την επόμενη 3ετία απαιτούνται 650 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Οι νέες εντολές

1) Επικουρικές: να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα προβλέπει ενιαίο ταμείο, νέο σύστημα εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων για την περίοδο 2013-2014.

2) Άνοιγμα επαγγελμάτων: επιπρόσθετα μέτρα πέραν του πολυνομοσχεδίου, να καταργηθεί η παρουσία δικηγόρου σε συναλλαγές όπου απαιτείται και συμβολαιογράφος, να καταργηθεί η δυνατότητα που έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις στους μηχανικούς που συμφωνούν σε «ασυνήθιστα χαμηλές τιμές», να αρθούν με νέα νομοθεσία οι περιορισμοί σε 20 επαγγέλματα, όπως ορκωτοί λογιστές, μεσίτες κ.λπ., να καταργηθεί η υποχρέωση δημοσίευσης ισολογισμών των εταιρειών σε εφημερίδες.

3) Δημόσιοι Υπάλληλοι: αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 προς 5», με παράλληλη εφαρμογή προγράμματος στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 150.000 έως το 2015.

4) Μειώσεις μισθών: με ήπιο τρόπο το κείμενο ζητά την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τρόικα αναιρεί τη θέση της για την κατάργηση του κατώτατου καθώς και του 13ου - 14ου μισθού.

5) Μείωση εισφορών: κατά 5% τουλάχιστον των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με παράλληλη μείωση των μη σημαντικών δαπανών κοινωνικής ασφάλισης.

6) Φορολογία: αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25% αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, ανάκληση ευνοϊκών ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλαγή των προϊσταμένων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που δεν πιάνουν τους στόχους, τοποθέτηση γενικού γραμματέα Φορολογικών Θεμάτων με εξειδίκευση στο αντικείμενο, επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών, εκδίκαση του 50% των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια έως το τέλος Ιουλίου 2012 και του υπολοίπου 50% έως τον Μάρτιο του 2013, προστασία πολιτών που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς.

7) Τράπεζες: να μειωθούν μισθοί και προσωπικό στις τράπεζες, να παρουσιασθεί σχέδιο για την Αγροτική έως τον Μάρτιο και να αλλάξει ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ειδικότερα, προτείνεται η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας (συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού δικαίου και του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ώστε να επιτραπεί/απαιτηθεί η χρήση εργαλείων με κοινές άνευ ψήφου μετοχές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε βιώσιμες τράπεζες.

Επίσης, προτείνεται η Τράπεζα της Ελλάδας να εισάγει κανονισμό με τον οποίο οι απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια (core tier) των τραπεζών θα διαμορφωθούν στο 9% από τις αρχές του 2012 και στο 10% από τον Ιούλιο του 2013.

8) Ιδιωτικοποιήσεις: να πωληθούν δύο ή τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2012.


Πηγή: in.gr, 27 Ιανουαρίου 2011


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η σημερινή κατάσταση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν άρχισε από το μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι ένας κρίκος της ίδιας αλυσίδας που χρονολογείται από τη Συνθήκη του Μάαστριχ. Από τότε επιταχύνθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το χτύπημα του Ασφαλιστικού συστήματος και των άλλων λαϊκών δικαιωμάτων. Με την κρίση δόθηκε η ευκαιρία στο κεφάλαιο και στην ΕΕ να επιταχύνουν την επίθεση στο όνομα της κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή τα μέτρα που παίρνουν υπερβαίνουν κατά πολύ και αυτή την κρίση. Επιπλέον, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αυτά τα μέτρα δεν θα αρθούν όταν η κρίση ξεπεραστεί. Και αυτό, επειδή: Πρώτον, η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου επιβάλλει έναν ανελέητο και συνεχή πόλεμο κατά των εργατικών δικαιωμάτων. Δεύτερον, επειδή και μετά την έξοδο από την κρίση προβλέπεται αναιμική ανάπτυξη, που θα την ακολουθήσει νέα πιο οξυμένη καπιταλιστική κρίση.

Ανώνυμος είπε...

Με τα μέτρα που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν, στο όνομα μείωσης του λεγόμενου εργατικού κόστους, θέτουν στόχο την καταβαράθρωση όλων των μισθών στο επίπεδο των 600 ευρώ και κάτω. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν εδώ και τώρα, και πριν ολοκληρωθεί η δρομολογημένη χρεοκοπία, να ξεμπερδεύουν με τα υπολείμματα της σταθερής εργασίας και με τις όποιες κρατήσεις έδιναν για το ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων. Η απαλλαγή της εργοδοσίας και του κράτους από τις εισφορές τους στα λεηλατημένα και υπό «κούρεμα» λόγω και ομολόγων ασφαλιστικά Ταμεία, σημαίνει ότι τα όρια συνταξιοδότησης, οι όποιες παροχές σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργατική κατοικία και συντάξεις έχουν μείνει, αυτομάτως γκρεμίζονται.
Να γιατί λέμε ότι είναι ώρα ταξικής αφύπνισης, ενότητας και αντεπίθεσης. Οι εργάτες, παράγουν τον πλούτο και τα κέρδη, και δεν είναι «μισθολογικό κόστος». Από την απλήρωτη δουλειά τους βγαίνουν τα κέρδη. Αυτό που λένε επίσης μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή όσα παραπάνω από τον καθαρό μισθό πληρώνει ο καπιταλιστής, είναι μέρος της δουλειάς του εργάτη, άρα και μέρος του μισθού του. Το κέρδος, δηλαδή η νόμιμη κλοπή της απλήρωτης δουλειάς, είναι πάνω και πέρα απ' όλ' αυτά. Η διέξοδος βρίσκεται στην ενιαία ταξική πάλη , στη μεγάλη λαϊκή συμμαχία για την εργατική λαϊκή εξουσία, για να ανήκει ο πλούτος στους εργαζόμενους που τον παράγουν. Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερής διαγραφή του χρέους

Ανώνυμος είπε...

Για να υπάρξουν αποτελεσματικοί αγώνες, βασική προϋπόθεση είναι να συνειδητοποιηθεί η πραγματική αιτία της κρίσης. Η αιτία της ελληνικής καπιταλιστικής κρίσης είναι ίδια με την αιτία που οδήγησε στην κρίση στα '29 - '33, στις αρχές της 10ετίας του '70, το 1997 στις λεγόμενες ασιατικές τίγρεις, στη Ρωσία το 1998, στην Αργεντινή και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, πριν από λίγα χρόνια στις ΗΠΑ. Από εδώ και εμπρός όλα θα γίνονται χειρότερα αν δε δουλέψουμε για τη ριζική πολιτική αλλαγή.
Οσο αναπτύσσεται ο καπιταλισμός, τόσο γίνεται αντιδραστικότερος, ανελαστικός στις λαϊκές διεκδικήσεις, βάρβαρος, επικίνδυνος και παρασιτικός. Η αιτία της οικονομικής κρίσης βρίσκεται στο γεγονός ότι κινητήρια δύναμη της παραγωγής και οικονομίας είναι το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους, από την όλο και μεγαλύτερη ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οι καπιταλιστές σπρώχνουν την αύξηση της παραγωγής στα άκρα της, γιατί διψούν για υπερκέρδη. Παράγουν για να κερδίζουν και την ίδια ώρα υποσκάπτουν την αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν πολύ λιγότερα και όταν αυξάνεται η πίτα και όταν μειώνεται.

Νικος Μποσινάκος είπε...

Συμφωνώ με το κείμενο πριν το άρθρο...ως προς το ότι πρεπει να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας. Και πρώτα από όλα πρέπει να κινητοποιήσουμε όσους από τους συναδέλφους μας νιώθουν ότι αυτή η κατάσταση δε πάει άλλο...Γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν πολλοί και σίγουρα είναι περισσότεροι από όσους ξέρουν αυτό το blog...Τέρμα τα λόγια λοιπον,Ιδού η ρόδος, ίδου και το πήδημα! Όσοι τολμάνε ας βγουν ΑΝΟΙΚΤΑ (όχι σε κλειστά γραφεία και διαδρόμους) και ας πούν την άποψη τους. Συμφωνώ, ότι ο καπιταλισμός είναι η βαθύτερη αιτία της κρίσης, αλλά για να ανατραπεί ο καπιταλισμός χρειάζονται πράξεις και δουλεία, όχι ΛΟΓΙΑ.Τελεία.

Ανώνυμος είπε...

η Αλβανια εχει μισθους 420 Ε. αλλα οι φοροι παιρνουν μονο το 5 % του μισθου δηλαδη 420*12=5040 Ε.-5%=5040-252=4788 Ε. (καθαρος μισθος τον χρονο) και μετα με συκγριση τις τιμες ,ενδεικτικα 1 καρβελι ψωμι κοστιζει περιπου 20 λεπτα ,αξιζει να αναφερουμε οτι μια τετραμελης οικογενεια χρειαζεται περιπου 200 ευρω/μηνα (μαζι με τον φορο),και τελος το γεγονος οτι περιπου το 95% των Αλβανων καλλιεργουν,η γεωργια τους φερνει ενα εξτρα εισοδημα των 50 Ε.τον μηνα τουλαχιστον ή οπως γινεται με το 30 % του πληθυσμου τα αγορασμενα τροφιμα αποτελουν το 2 % .Αυτο δειχνει οτι οι Αλβανοι αποταμιευουν καθε χρονο 5.040*2=-10.080-2.400(200*12)=7.680 Ε.

Ενω στην Ελλαδα 600 ευρω μισθος,7.200-23%(φ.π.α.)=5.544-10.000(αναγκες)=-4.456 ,7.200*2=14.400-11.656=2.744 - φοροι αυτοκινητων περ.1500 το χρονο=1.244 Ε. και πολλα αλλα
αρα
σε οικογενεια
Αλβανικη μενουν 7.680 Ε.
Ελληνικη μενουν 1.244 Ε.