Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ στο τραπέζι απο συνδικάτα.

Πηγή: lefteria-news.blogspot.gr

Αρκετά σωματεία έχουν ξεκινήσει να θέτουν δυναμικά το θέμα για απεργία διαρκείας.

Εκτός απο την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Ταξί,το θέμα τέθηκε αποφασιστικά και απο το προεδρείο των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης,την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία,το Διδακτικό Προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου,την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ,το Αττικο Μετρό-Τραμ-ΗΣΑΠ (ΣΤΑΣΥ),την Διδασκαλική Ομοσπονδία,τους Ναυτεργάτες και απο αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία.



Πανελλαδική απεργία διαρκείας προτείνουν οι εργαζόμενοι στο μετρό Θεσσαλονίκης

Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καταγγέλλουν τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις για «επαναστατική γυμναστική» και αντιπροτείνουν να αναληφθεί δράση για την οργάνωση «πανελλαδικής απεργίας διαρκείας».


«Σε αυτά τα δυο μνημονιακά χρόνια που τα χάσαμε όλα και έχουμε ταπεινωθεί τελείως, η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ δυστυχώς και το ΠΑΜΕ, μας τρέλαναν στην επαναστατική γυμναστική με 24ωρες απεργίες και άντε και μια 48ωρη», τονίζεται στην ανακοίνωση του σωματείου.


Το σωματείο καταγγέλλει ότι με τη στάση τους δίνουν την εντύπωση «συνδικαλιστικής τρόικας» και τους καλεί «έστω και την ύστατη στιγμή να το σώσουν», παραμερίζοντας όλες τις ανούσιες κομματικο-ιδεολογικές διαφορές και αφού καθίσουν σε ένα τραπέζι, να κάνουν αυτοκριτική και να πουν ένα μεγάλο συγνώμη και να προτείνουν «το αυτονόητο» δηλαδή «πανελλαδική απεργία διαρκείας.


Απεργιακός αγώνας διαρκείας στις συγκοινωνίες

«Έφτασε η ώρα, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες να γίνουν η εμπροσθοφυλακή στον αγώνα απέναντι στη νέα αυτή συνολική επίθεση μαζί με όλο το λαό που δοκιμάζεται», ανέφεραν τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ.

Ο Αντώνης Σταματόπουλος,πρόεδρος των εργαζομένων στην λειτουργία του Αττικό Μετρό: «Όταν ανακοινωθούν τα μέτρα, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα τραβήξουμε χειρόφρενο, δεν θα κινηθεί τίποτα, με απόφαση για απεργία διαρκείας και κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους».



Απεργία διαρκείας αποφασίζουν γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) απηύθυνε κάλεσμα για απεργιακό αγώνα διαρκείας αμέσως μόλις ανακοινωθούν τα νέα οικονομικά μέτρα. Σε κοινή συνεδρίαση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία αποφάσισε σειρά κινητοποιήσεων.

Σε απεργία διαρκείας και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από 1η Οκτωβρίου, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ζητάνε από τους φοιτητές, τους διοικητικούς και το υπόλοιπο προσωπικό να συντονιστούν και να προχωρήσουν από κοινού σε κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.


Απεργία διαρκείας ζητεί η ΔΟΕ

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) με επιστολή της στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ εισηγείται την κήρυξη απεργίας διαρκείας ή 5νθήμερη απεργία στο δημόσιο την εβδομάδα συζήτησης και ψήφισης των νέων μέτρων στη Βουλή.
Στην επιστολή αναφέρουν χαρακτηριστικά:
"Το Τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των Δημοσίων Υπαλλήλων να λάβει άμεσα αποφάσεις στην κατεύθυνση κήρυξης γενικής απεργίας με χαρακτηριστικά διαρκείας στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα".


Με Απεργία διαρκείας προειδοποιούν οι ναυτεργάτες (ΠΝΟ) για τα νέα μέτρα.

Απεργιακές κινητοποιήσεις υπό τη μορφή 48ωρων επαναλαμβανόμενων και με κάλεσμα για απεργιακό αγώνα διαρκείας προετοιμάζονται οι ναυτεργάτες οι οποίοι αντιδρούν στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί σε κινητοποιήσεις διαρκείας

Το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αποφάσισε την Πέμπτης 27 Σεπτέμβρη,να καλέσει σε γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας με στόχο την ολοκληρωτική ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Οι προτάσεις της  ΓΕΝΟΠ προτείνουν ένα πρέπει να στηριχθούν καθώς όχι μόνο προτείνουν άμεσα ένα μαχητικό πρόγραμμα απεργιακής κλιμάκωσης και συνοδεύονται από μια πολιτική πρόταση,αυτήν της της διαγραφής του δημόσιου χρέους.

Η πρόταση υιοθετήθηκε με ομοφωνία, (21 ψήφοι υπέρ, κανένα κατά και 6 λευκά).

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο το γεγονός ότι προτάσσετε την ανακοίνωση του σωματείου "εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης" (όπου κυριαρχούν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ) και που τσουβαλιάζει το ΠΑΜΕ μαζί με τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δείχνει ότι το λιγότερο σας λείπει το πολιτικό κριτήριο, παρά τις αριστερούτσικες φωνασκίες σας.

Πέτρος

Unknown είπε...

Πέτρο, η ανάρτηση είναι αναδημοσίευση από άλλο blog. Αν η σειρά που αναφέρονται τα σωματεία που προτείνουν απεργία διαρκείας αδικεί το ΠΑΜΕ, ευχαρίστως να προτάξουμε κάποιο στο οποίο το ΠΑΜΕ προτείνει και πιέζει ΤΩΡΑ για απεργία διαρκείας. Δεν είμαστε προκατηλημμενοι, απλά απογοητευμένοι. Περιμένουμε ενημέρωση σου για να συμπληρώσουμε την είδηση. Όσο για το πολιτικό κριτήριο και τις αριστερούτσικες φωνασκίες...ο καθένας πορεύεται με ότι διαθέτει και κρίνεται για τη δράση του και όχι για την "ιδεολογία" του.

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα, αγαπητοί, δεν είναι το ποιό σωματείο προτάσσεται στη συγκεκριμένη ανάρτηση, αλλά το παρελθόν πολλών από τα σωματεία που σήμερα το παίζουν υπερεπαναστάτες.

Το σωματείο εργαζομένων στις τεχνικές υπηρεσίες στο μετρό Θεσσαλονίκης είναι μια καραμπινάτη περίπτωση. Ορίστε η προϊστορία του:

Η εργοδοτική πλειοψηφία, που φλερτάρει με την ΠΑΣΚΕ και την ΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ), κάνει μια απίστευτη λαθροχειρία. Παρουσιάζει την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ ως απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων. Ετσι στην ανακοίνωση που διένειμε στον Τύπο αναφέρει ότι «το σωματείο μας στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε στις 5/9/2012 αποφάσισε να μην ξαναστηρίξει 24ωρη απεργία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γενική συνέλευση που επικαλείται η διοίκηση του σωματείου και η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτέμβρη, το μόνο ζήτημα που τέθηκε σε ψηφοφορία ήταν η κινητοποίηση που έγινε την επόμενη μέρα έξω από τη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση που κατέθεσε μέλος του ΔΣ του σωματείου για γενική απεργία (ακόμη δεν είχε προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ) και για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων. Κατάπιε τη γλώσσα του όταν ένας εργαζόμενος ρώτησε «γιατί δεν λέτε τίποτα για τα μέτρα που έρχονται και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε». Και εμφανίσθηκε ακόμη πιο προκλητικός, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με την καθημερινή επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας κατά μισή ώρα για να καλύπτεται ο χρόνος του διαλείμματος, του καφέ και του κολατσιού. Απάντησε ότι δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με αυτά γιατί έχουμε σοβαρότερα προβλήματα...

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία που καταγγέλλει (δήθεν) τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, έσυρε τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οι ίδιες δυνάμεις, την Τρίτη 24 Ιούλη, στη διάρκεια συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονταν στους εργαζόμενους, ζήτησαν από τους εκπροσώπους του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, δηλαδή τα στελέχη του ΠΑΜΕ, να μην πάρουν μέρος στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, γιατί «η αντιπροσωπεία είναι χαρακτηρισμένη και ...κομματική».

Πέτρος

Ανώνυμος είπε...

Δεν φαίνεται να έχει άδικο ο Πέτρος. Σίγουρα η ΠΑΣΚΕΔΑΚΕ θα βρίσκει συνέχεια νέους τρόπους να ιδιοποιείται αιτήματα της βάσης, που είναι αυτά καθαυτά εντελώς ανυστερόβουλα και πραγματιστικά. Και να εμποδίζει έτσι την οποια δυναμικη των εργαζομενων - είναι παλιές καραβάνες σε αυτά.

ΟΜΩΣ: δεν πρέπει να ταυτίζουμε ένα αίτημα αληθινά ριζοσπαστικό με τις σκοτεινές μεθοδεύσεις των καθεστωτικών (συνδικαλιστών, ΜΜΕ κλπ) που απαξιώνουν οτιδήποτε μπορεί να φανεί αληθινά ριζοσπαστικό. Δεν πρέπει αυτό να μας κάνει να ταυτίσουμε ένα αίτημα ή μια ιδέα, επειδή οπορτουνιστικά προσπαθούν κάποιοι να τη φθείρουν.

Ας το παίζουν οι Φωτόπουλοι και Μπαλασόπουλοι συνοδοιπόροι. Ας κοπιάσουν αν θέλουν. Φτάνει βέβαια αυτά να βγαίνουν από τον κόσμο, με δημοκρατικές διαδικασίες, συνελεύσεις κλπ



Λεύκιππος είπε...

Εμένα προσωπικά πάντως, με καλύπτει το παρακάτω:
"Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη, μετά από πολλούς μήνες αδράνειας και αφού εγκαταλείψαμε την "τύχη μας" σε εκλογικές διαδικασίες, έρχεται ένα κάλεσμα για Γενική απεργία. Όμως, μια μέρα απεργία δεν είναι αρκετή για να γκρεμίσει τον κόσμο της εκμετάλλευσης. Είναι ένα πυροτέχνημα που θα λειτουργήσει σαν βαλβίδα εκτόνωσης και αποσυμπίεσης. Είναι περισσότερο επιτακτικό από ποτέ να απεγκλωβιστεί το εργατικό κίνημα από τον ξεπουλημένο και υποταγμένο στα συμφέροντα της εξουσίας συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να δημιουργήσει τις δικές του ανεξάρτητες δομές ώστε να πάρει επιτέλους την κατάσταση στα χέρια του. Είναι χρέος μας λοιπόν να είμαστε στους δρόμους, με στόχο να παραλύσουμε το οικονομικό-πολιτικό τους σύστημα. Με την ελπίδα να αποτελέσει την έναρξη καθημερινών, μαζικών ταξικών αγώνων από δω και πέρα."

Και για περισσότερα:
athens.indymedia.org

Ανώνυμος είπε...

Λεύκιππε,

φυσικά και "μια μέρα απεργία δεν είναι αρκετή για να γκρεμίσει τον κόσμο της εκμετάλλευσης"! Αλλά η ιστορία του εργατικού κινήματος έχει αποδείξει ότι οι σωστά οργανωμένες και, κυρίως, σωστά προσανατολισμένες απεργίες αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης και όχι "πυροτέχνημα".

Συμφωνώ ότι για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται αντιπαράθεση και ξεχώρισμα από τους ξεπουλημένους στους καπιταλιστές και στην κρατική εξουσία συνδικαλιστές των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Όμως όχι γενικά και αόριστα με κάποιες "ανεξάρτητες δομές" (ανεξάρτητες από ποιους και από τι;), αλλά με ισχυρά ταξικά συνδικάτα που θα παλεύουν εκεί που παράγεται και κατανέμεται η υπεραξία. Εκεί γίνεται, πρώτα και κύρια, η "παράλυση" του συστήματος και όχι στους "δρόμους" που προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι πολιτικά αμόρφωτοι "αναρχικοί".

Πέτρος