Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

State of shock

Αναδημοσίευση από το aristotelous17.wordpress.com
Tου Ριρίκου Μαλατέστα.
Ζούμε εδώ και καιρό σε μια κατάσταση σοκ.

Προσπαθώντας να βάλω σε μια σειρά τις σκέψεις μου για να γράψω ένα κείμενο που είχα στο μυαλό μου, έκατσα να συγκεντρώσω τις ειδήσεις των τελευταίων 3-4 εβδομάδων. Έφτιαξα μια λίστα και μετά την κοιτούσα επί ώρες. Τί άλλο να πεις; Πώς να αναλύσεις την κατάσταση; Τί παραπάνω να ακούσεις για να σε κινητοποιήσει; Αποφάσισα να παραθέσω τη λίστα των ειδήσεων όπως την κατέγραψα:

- Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εγκρίνει την κοπή ολόκληρου του δάσους στις Σκουριές προς όφελος της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός συμφερόντων Μπόμπολα. Εκεί που το καλοκαίρι η αστυνομία “δοκίμαζε” πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών.

- Ο Υπουργός Εσωτερικών σπεύδει να ανταποκριθεί στο αίτημα των χρυσαυγιτών για παροχή στοιχείων των βρεφών στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς και τα μαζεύει μόνο μετά την κατακραυγή. Εξάλλου και ο Σαμαράς, προεκλογικά πάνω-κάτω τα ίδια έλεγε. Η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να δηλώνει υπεύθυνη αριστερά και να συμμετέχει στην κυβέρνηση.
- Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική αστυνομία είναι δημοκρατική και δεν ασκεί παράνομη βία, την ώρα που διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται όλο και πιο συχνά με τους βασανισμούς πολιτών που αποκρύπτουν τα ελληνικά ΜΜΕ και τη στιγμή που η Διεθνής Αμνηστία ξεκινάει καμπάνια για την αστυνομική βία στην Ελλάδα.
- Ο Υπουργός Εργασίας προσπαθεί για δεύτερη φορά να περάσει από τη Βουλή τροπολογία που θα απαλλάσσει τους εργοδότες από εργοδοτικές εισφορές.
- Το Υπουργείο Υγείας (και η “αριστερή” Υφυπουργός Σκοπούλη) ετοιμάζεται να τερματίσει μια εικοσαετή πορεία αποασυλοποίησης, επιστρέφοντας χιλάδες ασθενείς στα άσυλα και πετώντας χιλιάδες εργαζομένους στο δρόμο.
- Παιδικοί σταθμοί ζητούν από τους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους καθημερινά μία φέτα ψωμί.
- Οι συλλήψεις και οι ξυλοδαρμοί συνδικαλιστών από την αστυνομία αυξάνονται καθημερινά.
-  Διαδηλωτές χρησιμοποιούνται από τα ΜΑΤ  ως ανθρώπινες ασπίδες.
- Καταστρατηγείται το τεκμήριο αθωότητας, το ιατρικό απόρρητο και κάθε ατομικό δικαίωμα. Δημοσιοποιούνται φωτογραφίες διασύροντας οροθετικές και διαδηλωτές, “για την προστασία του κοινωνικού συνόλου”.
- Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σπεύδει να άρει το απόρρητο και να συλλάβει πολίτη που σατύριζε παραθρησκευτικές μπίζνες, αλλά δεν κάνει το ίδιο για φασίστες που ανοιχτά ομολογούν τη συμμετοχή τους σε επιθέσεις.
Παραθρησκευτικές οργανώσεις με τη συνδρομή βουλευτών της Χρυσής Αυγής προπηλακίζουν και απειλούν ηθοποιούς θεατρικού που αναφέρεται στη ζωή του Χριστού. Η αστυνομία παρακολουθεί σαν να μην την αφορά ό,τι γίνεται. Ή σαν να παίρνει εντολές να μην τους σταματήσει.
- Απαγορεύονται στη μισή Αθήνα οι συγκεντρώσεις κατά την επίσκεψη Μέρκελ.
- Οι προσαγωγές, συλλήψεις και τραυματισμοί αντιφασιστών τις τελευταίες εβδομάδες είναι δεκάδες. Κανένας χρυσαυγίτης δεν έχει συλληφθεί. Ακόμα και ο αδελφός του Κασιδιάρη που τράβηξε όπλο κατά μετανάστη που τον κοίταξε περίεργα, αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη του για πλημμέλημα. Σε αντίστοιχο σκηνικό στη Χαλκιδική, η αστυνομία προσήγαγε τον μετανάστη, αφήνοντας ελεύθερους τους χρυσαυγίτες, που στη συνέχεια απείλησαν τη ζωή και την οικογένεια μέλους του ΚΚΕ που παρενέβη υπέρ του μετανάστη. Η θεωρία των άκρων που πιπιλίζουν ολημερίς τα έγκριτα ΜΜΕ καλεί τη συντεταγμένη πολιτεία να αντισταθεί στις επιθέσεις των δύο άκρων. Εσκεμμένα όμως παραβλέπει ότι το ένα άκρο είναι πια η συντεταγμένη πολιτεία.
-    Η γυναίκα του Μιχαλολιάκου ορίζεται αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατά του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας.
-    Το φετινό νόμπελ ειρήνης θα απονεμηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Που σπρώχνει λαούς στην εξαθλίωση και τον εμφύλιο. Που συμμετέχει σε βομβαρδισμούς.
- Η ΓΕΝΟΠ βγάζει λίστα με τις μεγάλες επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν χαράτσι. Ω του θαύματος! Ανάμεσά τους όλα τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα που βρίζουν καθημερινά τους πολίτες που διαμαρτύρονται για την άνευ προηγουμένου επιδρομή στις ζωές τους. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι που ούρλιαζαν για τα ψεύτικα επιδόματα κάνουν μόκο για τα χαράτσια που δεν πληρώνονται από τα αφεντικά τους.
- Ξένα ΜΜΕ (Financial Times) ονοματίζουν τους Λάτση και Βαρδινογιάννη ως πρωτεργάτες πετρελαϊκών καρτέλπου κάνουν λαθρεμπόριο. Στην Ελλάδα δεν ακούγεται τίποτα και δεν κινείται φύλλο.
- Οι φορολογικές δηλώσεις όλων των μεγαλοδημοσιογράφων του Μέγκα αποκαλύπτουν εισοδήματα από 300 μέχρι 700 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Δεν τους πληρώνουμε εμείς θα πεις. Σωστό; Λάθος! Γιατί τα κανάλια που δουλεύουν χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο και στις τράπεζες, τις οποίες καλείσαι τώρα εσύ να σώσεις. Η τρόικα δεν επιθυμεί τα 550 εκατομμύρια ευρώ των χρεών των τραπεζών στο δημόσιο να πληρωθούν από τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά να φορολογηθούν οι πολίτες και για αυτά.
- Μία λίστα με μεγαλοοφειλέτες σέρνεται χρόνια τώρα από συρτάρι σε ντουλάπι, αλλά κανείς δεν τη χρησιμοποιεί για να φορολογήσει τα χρήματα που έφυγαν από τη χώρα. Κανείς δεν την έχει δει. Αν και ο Γιαννίτσης αποκάλυψε ότι ξένες δικηγορικές εταιρίες προσέγγισαν πολλούς από αυτούς που βρίσκονταν στη λίστα για να αναλάβουν την υπεράσπισή τους. Η Χρυσή Αυγή δεν κουνάει το δαχτυλάκι της επί του θέματος. Δε ζητάει ονόματα. Της αρκούν τα ξένα παιδιά. Δεν είναι αυτός ο στόχος των “αντισυστημικών”.
- Η Αγροτική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Δωδώνη δίνονται κοψοχρονιά σε ιδιώτες. Ετοιμάζονται να ακολουθήσουν όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις. Με το καρότο ότι είναι ζημιογόνες (ακόμα και ο …κερδοφόρος ΟΠΑΠ) και για αυτό οι πολίτες επιβαρύνονται με φόρους και περικοπές. Η αντισυστημική Χρυσή Αυγή δίνει και πάλι τη συγκατάθεσή της.
- To Reuters αναφέρεται στα εξωφρενικά εισοδήματα του Προβόπουλου. Πήρε λέει 2,8 εκατομμύρια ευρώ όταν εγκατέλειψε τη θέση του αντιπροέδρου στην Τράπεζα Πειραιώς. Στην οποία πουλιέται για φραγκοδίφραγκα η Αγροτική. Ο αξιότιμος κύριος πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος παραμένει στη θέση του.
- Αξιοποιείται από τους ιδιώτες και το τελευταίο στρέμμα ελεύθερης γης, αποστερώντας από το κοινό τη δυνατότητα πρόσβασης σε παραλίες και πάρκα. Η τρόικα καλεί την Ελληνική κυβέρνηση να εκκενώσει τα νησιάπου έχουν λιγότερους από 150 κατοίκους. Και τα στελέχη της συνεχίζουν να κυκλοφορύν ανενόχλητα στην Αθήνα.
- Η ΦΑΓΕ και η 3Ε ετοιμάζονται να φύγουν από την Ελλάδα. Όχι για τη Βουλγαρία ή την Τουρκία, αλλά για το Λουξεμβούργο και την Ελβετία.
- Αναστέλλεται το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Όσοι  έπαιρναν 1200 ευρώ έχουν πέσει στα 800. Όσοι έπαιρναν 2000 μένουν στα 1600. Και κανείς δε μιλάει για την ανάγκη ενός ενιαίου και δίκαιου μισθού που θα σου επιτρέπει να ζήσεις αξιοπρεπώς. Γιατί για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι.
- Η πιστοποίηση θανάτου πλέον θα γίνεται από συμβολαιογράφους και θα χρεώνεται 40€.
Δεν υπάρχει καμία σκέψη από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για γενική απεργία διαρκείας. Το ΠΑΜΕ συνεχίζει τις βόλτες του και μετά πάει για τσίπουρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ότι η αστυνομία παράγει κοινωνική υπεραξία. Οι Καμμένοι Έλληνες ψάχνουν μασόνους και συνειδητοποιούν -από τύχη- ότι τα χημικά που τρώει τόσα χρόνια ο κόσμος είναι δολοφονικά.

Και ο κόσμος έχει ζωγραφισμένη στο πρόσωπο την ήττα. Και ο κόσμος δεν οργανώνεται. Δε συμμετέχουμε στα σωματεία. Δε φτιάχνουμε δικές μας οργανώσεις. Οι περισσότεροι δεν κατεβαίνουμε καν στις απεργίες πια. Και όσοι κατεβαίνουμε, το κάνουμε από κεκτημένη ταχύτητα. Ούτε συνθήματα, ούτε πάθος, ούτε καμιά προσδοκία. Μόνο και μόνο γιατί κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Συζητάμε ακόμα για το αν μπορεί να αλλάξει κάτι. Συζητάμε για τις ευθύνες του λαού και των πολιτών για όλη αυτή την παράνοια που ζούμε. Εντάξει, λογικό είναι. Η καραμέλα περί σοφού λαού δεν είναι πια τόσο γλυκιά. Άφησε πικρή γεύση στο στόμα από το σχεδόν μισό εκατομμύριο που ψήφισαν τους ναζί. Και από τα πολλά εκατομμύρια που τόσα χρόνια στήριξαν και ακόμα δεν μπορούν να ξεφύγουν από  ένα ληστρικό δικομματισμό. Όμως όταν παντιέρα της επιδρομής της εξουσίας απέναντι στους πολίτες είναι το “Μαζί τα φάγαμε”, εσύ δεν κάθεσαι να συζητάς αν έχουν δίκιο. Δεν έχεις πια την πολυτέλεια της κούρασης ή της αποστασιοποιημένης κριτικής. Αντιστέκεσαι. Γιατί όπως λέει και το παρακάτω τραγούδι κάποιων Ολλανδών αναρχικών αυτή η κατάσταση σοκ είναι σαν ένα καρουζέλ. Μοιάζει να γυρνάει γύρω-γύρω και να μη σταματάει ποτέ. Μέχρι να πατήσουμε εμείς το στοπ.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Πόσο πικρά αληθινός! Ειδικά τα σχόλια για ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο τέλος του κειμένου καθρεφτίζουν την "ηλίθια" οργάνωση της αντίδρασης μας.

Ανώνυμος είπε...

"Το ΠΑΜΕ συνεχίζει τις βόλτες του και μετά πάει για τσίπουρα."

Για μια ακόμα φορά οι γνωστές βρωμιές για τη ΜΟΝΗ δύναμη που όταν προκηρύσσεται απεργία δουλεύει άνθρωπο τον άνθρωπο, χώρο το χώρο για την επιτυχία της. Στην αντίληψη μερικών ανεγκέφαλων απεργία και διαδήλωση σημαίνει "πάμε Σύνταγμα, χτυπιόμαστε λίγο στον φράχτη και μετά για κανά μισάωρο παίζουμε πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ"...και ΜΕΤΑ πάμε για μπύρες στα Εξάρχεια ή όπου αλλού.

Και μετά οι ίδιοι γραφικοί τύποι μιλάνε για "απεργίες διαρκείας", τη στιγμή που δεν έχουν την παραμικρή παρέμβαση σε εργασιακούς χώρους, τη στιγμή που οι ίδιοι δεν απεργούν ούτε για 24 ώρες. Κατάντια...

Πέτρος

Ένας αντιδραστικός χωρίς κάλους είπε...

Προς Πέτρο και όλους τους ικανοποιημένους επαναστάτες:
Γιατί να απεργήσει κάποιος για 24 ωρούλες και μετά όλα οκ; Μόνο ο μισθός χάνεται και τίποτα δεν κερδίζεται. Για να αποφασίσει κάποιος να κάνει θυσιες θα πρέπει να πειστεί ότι αξίζει τον κόπο. Ας ξεκολλήσουμε από τη σκέψη "απεργεία διαρκείας = πολλές 24ωρες συνεχόμενες". Είναι πολύ περισσότερα.

Και τώρα, ετοιμαστείτε όλο χαρά για την επόμενη παρέλαση του ΠΑΜΕ

Dimos

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου υπερεπαναστάτη Dimos,

ο τρόπος που μιλάς με περιφροσύνη για τις 24ωρες απεργίες (αλήθεια έχεις προσωπικά συμμετάσχει σε πολλές από αυτές;) δείχνει ότι είσαι παντελώς άσχετος με την κατάσταση που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί οι 24 ώρες απεργία σημαίνουν απώλεια κερδών για τον καπιταλιστή, αλλά σημαίνουν και άμεση απειλή απόλυσης για τον εργαζόμενο. Εκεί οι βερμπαλισμοί για "απεργίες διαρκείας" αντιμετωπίζονται (στην ηπιότερη εκδοχή) με καγχασμούς.

Οι ανεβασμένες μορφές πάλης (τις οποίες παρεπιμπτόντως δεν τις ανακαλύψατε εσείς) θέλουν προετοιμασία, οργάνωση στους χώρους δουλειάς, σωστούς στόχους, δοκιμές στο πεδίο της μάχης (τέτοιες είναι και οι στάσεις εργασίας, οι 24ωρες, κτλ). Μια σειρά δηλαδή μορφές πάλης που και σε αυτές οι φασαριόζοι υπερεπαναστάτες είσαστε ανύπαρκτοι.

Σε τελική ανάλυση, αν σας ενοχλούν οι "παρελάσεις" του ΠΑΜΕ, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Οργανώστε ΕΣΕΙΣ τους εργαζόμενους, τραβήξτε τους με την άποψη της "απεργίας διαρκείας", κάντε και ένα ντου στη βουλή που την κατάληψη της θα πρέπει να τη θεωρείτε την αποθέωση της επαναστατικότητας.....και αφήστε το ΠΑΜΕ στην "απομόνωση" του. Αλλά εσείς (και οι πολιτικοι φίλοι σας - βλ. Τσίπρας) θέλετε να σας φέρει το ΠΑΜΕ τις εργατικές μάζες για να τις οδηγήσετε στο βάλτο του κομπρεμί με τα αφεντικά. Θα περιμένετε πολύ...

Πέτρος

Νικος Μποσινάκος είπε...

Πέτρο, Δήμο και λοιποί, ας σκεφτούμε πρακτικά και με βάση τις σημερινές συνθήκες. Στον ιδιωτικό τομέα και μόνο η λέξη απεργία μοιάζει με εφιάλτη. Στον Δημόσιο μοιάζει με ανέκδοτο.Η λύση είναι απλή. Οι συνθήκες και το momentum ευνοούν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Αν αυτός λειτουργήσει ως όχημα (και εδώ θέλει δουλειά γραφείο-γραφείο), τότε μπορεί να πυροδοτηθεί κλιμάκωση ΚΑΙ στον ιδιωτικό τομέα. Ας μην είμαστε μονολιθικοί και απόλυτοι και ας μην προδικάζουμε το αποτέλεσμα με βάση τα πιστεύω μας. Αν δε κάνουμε κάτι εμείς τώρα, να είστε σίγουροι ότι στα κοινωνικά ερείπια δε θα ανθίσει ο σοσιαλιστικός (ή αριστερός) παράδεισος, αλλά η φασιστική κόλαση. Χαίρετε...