Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Επιμένει η τρόικα σε συγκεκριμένες αποχωρήσεις από το Δημόσιο εντός του 2012


Πηγή: in.gr
Αθήνα
Συνάντηση περίπου μίας ώρας είχε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης με τους επικεφαλής της τρόικας, κατά την οποία αναμένετο να τεθεί, μεταξύ άλλων, το φλέγον θέμα της απαίτησης της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο.

«Η συζήτηση προχωρά. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί θετικά» περιορίστηκε να δηλώσει, εξερχόμενος της σύσκεψης, ο κ. Μανιτάκης. Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση, απάντησε «ενδεχομένως, δεν το γνωρίζουμε ακόμη».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η τρόικα εμμένει στη θέση της να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο. 

Δίνουν, εξάλλου, μεγάλη σημασία στον συμβολισμό της συγκεκριμένης παρέμβασης και επιμένουν στο «γενικό ξεκαθάρισμα» του πληθυσμού στο Δημόσιο, ζητώντας την επέκτασή του στις «δεξαμενές» των επίορκων υπαλλήλων, των «κοπανατζήδων», κυρίως από τον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς και των αποδεδειγμένα ανίκανων.

Στο υπουργείο Διοκητικής Μεταρρύθμισης κάνουν λόγο για μία μικρή, αλλά αισθητή μείωση της απόστασης που τους χωρίζει με την τρόικα, εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος και σύντομα να κλείσει θετικά η σκληρή διαπραγμάτευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτης του κ. Μανιτάκη, υποστήριξε ότι «πλέον δουλεύουμε σε ένα κείμενο συμφωνίας», αν και συμπλήρωσε ότι υπάρχει «συγκρατημένη αισιοδοξία» στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Επίσης, πηγές του υπουργείου, ανέφεραν ότι πιθανότατα οι επόμενες συναντήσεις θα διεξαχθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή και νέες απαιτήσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Αυτή την ώρα γίνεται η σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ενώ για το πρωί της Τρίτης στις 10:00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

«200.000 οι αποχωρήσεις έως το 2015»

Σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 12 Οκτωβρίου, προς απάντηση ερώτησης  βουλευτή σχετικής με τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να πιέζει για απολύσεις στο δημόσιο, ο κ. Μανιτάκης επέμεινε ότι:

«Με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1 προς 5 και με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις από το δημόσιο (που το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα φθάσουν τις 40.000 μόνο για φέτος, έναντι των αρχικά πολύ συντηρητικών εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 150.000), διασφαλίζουμε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015, υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, προσεγγίζοντας μάλιστα τον αριθμό των 200.000».

Ο κ. Μανιτάκης αναφέρει επίσης ότι έως τα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας θα είναι μικρότερος περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009, πριν δηλαδή από την κρίση, ενώ θα έχει περιοριστεί δραστικά το συναφές μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους, που, προς το παρόν, δεν απορροφώνται.
Όχι στο «φόβητρο των απολύσεων»
Ο υπουργός αναφέρεται και στην αξιολόγηση των δομών και την επικείμενη αξιολόγηση του προσωπικού της διοίκησης, σημειώνοντας ότι η μεν αξιολόγηση των δομών της διοίκησης προχωρά και ολοκληρώνεται και με την περάτωσή της θα έχουμε μείωση διοικητικών μονάδων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 50%, για δε την αξιολόγηση του προσωπικού, σημειώνει ότι αυτή βρίσκεται σε φάση προεργασίας.
«Η αξιολόγηση, όμως, πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν συνδέεται με απολύσεις και δεν οδηγεί σε απολύσεις. Ο μόνος σκοπός της είναι η βαθμολόγηση της απόδοσης και των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων, με κριτήρια απολύτως αξιοκρατικά και αντικειμενικά και με τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ», αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημειώνει:
«Αυτό το μείζον και ολοκληρωμένο εγχείρημα ριζικής μεταρρύθμισης της διοίκησης, που μάλιστα γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σε κλίμα ηρεμίας και συναίνεσης. Δεν μπορεί να προχωρήσει εάν επισείεται συνεχώς στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το φόβητρο των απολύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: