Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Λίγα απαραίτητα λόγια για την εκλογική “περιπέτεια”...

Στο Υπουργείο μας, μια σειρά από γεγονότα, ενέργειες και παραλείψεις, από πολλές πλευρές, οδηγούν τελικά σε μια “περιπετειώδη” εκλογική διαδικασία στις 28 Μαρτίου 2015, τρεις μήνες μετά τη λήξη της θητείας των αιρετών εκπροσώπων στο Υ.Σ του Υπουργείου.

Δύο σημαντικά γεγονότα καθόρισαν αυτή τη διαδικασία:

α) Η ενοποίηση των Υπηρεσιών του Υπουργείου (Κ.Υ, ΣΕΠΕ.ΓΓΚΑ, ΓΓ Πρόνοιας) βάσει του νέου Οργανισμού (Π.Δ 113/2014), η οποία κατέστησε άκυρη την διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για ξεχωριστά Υ.Σ (ΚΥ, ΣΕΠΕ, ΓΓΚΑ) που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2014.

β) Η μη συγκρότηση Υ.Σ στα 13 συγχωνευμένα (από 41 αρχικά) Προνοιακά ΝΠΔΔ. Σύμφωνα με την παρ. 9 που προστέθηκε στο άρθρο 9 του Ν.4109/2013 με τις διατάξεις των άρθρων 9-12 του ν.4144/2013, μέχρι να συσταθούν Υ.Σ στα συγκεκριμένα ΝΠΔΔ το προσωπικό τους υπάγεται στην αρμοδιότητα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Οι υποψήφιοι που στηρίζονται από Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων (ΑΣΥ), Αυτόνομη Πρωτοβουλία (ΑΠ) και ανεξάρτητους, υπέβαλαν στις 13/1/2015 ερώτημα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι ως προς τις εκλογές για Υ.Σ στο Υπουργείο. Σκοπός της ενέργειας μας ήταν αποκλειστικά η ενημέρωση και η διαφάνεια της διαδικασίας.

Επειδή, η συμμετοχή μας στα κοινά εδράζεται σε αρχές και αξίες και όχι στον προσπορισμό ατομικού, συνδικαλιστικού ή άλλου οφέλους, οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε έγκαιρα το σκεπτικό της συμμετοχής μας αλλά και της κατάρτισης του Ψηφοδελτίου:

α) Κανένας συνάδελφος, δημόσιος υπάλληλος, ανεξάρτητα από την Υπηρεσία που υπηρετεί (Υπουργείο, ΝΠΔΔ) ή την συνδικαλιστική του ένταξη (ΟΣΥΠΕ ή αλλού), δεν πρέπει να μείνει χωρίς εκπροσώπηση σε Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

β) Είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν συντομότερη πλήρωση των θέσεων αιρετών εκπροσώπων στα Υ.Σ του Υπουργείου. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από 1/1/2015 δεν υπάρχει αιρετό μέλος στο Υ.Σ του Υπουργείου.

γ) Είναι τουλάχιστον δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και άδικο για όλους μας (είτε υπηρετούμε στην Κ.Υ είτε σε Προνοιακά ΝΠΔΔ- σύνολο περίπου 2700 εργαζόμενοι ανά την Ελλάδα) να υπαγόμαστε σε ένα κοινό Υ.Σ.

Καταθέσαμε τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας τόσο στα συνδικαλιστικά μας όργανα όσο και στην πολιτική ηγεσία. Δυστυχώς, η αδράνεια και απροθυμία των συνδικαλιστικών παρατάξεων αλλά και η συγκυρία της αλλαγής κυβέρνησης, δεν επέτρεψε την υιοθέτηση των προτάσεων μας για διαχωρισμό των Υπηρεσιακών Συμβουλίων του Υπουργείου από εκείνων των ΝΠΔΔ.
Η πρότασή μας βασιζόταν στην ρητή πρόβλεψη της παρ.1 του άρθρου 159 του Ν.3528/2007 για δυνατότητα σύστασης περισσότερων του ενός Υπηρεσιακών Συμβουλίων ανά Υπουργείο. Κάτι τέτοιο εφαρμόζεται σε πολλά άλλα Υπουργεία (π.χ Οικονομίας) αλλά και στο Υπουργείο μας παλαιότερα (ξεχωριστό Υ.Σ του ΣΕΠΕ).
Εν τέλει, οι εκλογές της 28ης Μαρτίου θα αφορούν την εκλογή 2 αιρετών που θα εκπροσωπούν 2.700 υπαλλήλους του Υπουργείου και των ΝΠΔΔ.

Έστω και έτσι οφείλουμε να συμμετέχουμε και να φανούμε αντάξιοι των συναδέλφων..

Δεν υπάρχουν σχόλια: