Πηγή: efsyn.gr
Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τον «Εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης»,το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την επιστροφή των αντισυνταγματικά απολυμένων και «διαθέσιμων» υπαλλήλων στις θέσεις τους, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Kεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, όπως ενημέρωσε την ΑΔΕΔΥ, σε συνάντηση της Τρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας με τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων, εκτίμησε ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να αποτελέσει ψηφισμένο νόμο πριν από το Πάσχα και ενημέρωσε για τη βούληση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ν. Βούτση, αλλά και της κυβέρνησης να επισπευσθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες. Βούληση που εμφανίζει και τη στήριξη της κυβέρνησης στο πρόσωπό του, αναφορικά με την υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη.
Ταυτόχρονα ο κ. Κατρούγκαλος φέρεται να είπε στην ΑΔΕΔΥ ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη νομοθέτηση των νέων συστημάτων αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων. Εκτιμάται ότι ακόμη και σε έναν μήνα ενδέχεται να γίνει γνωστό το περιεχόμενό τους. Στη συνάντηση της Τρίτης, ο υπουργός εμφάνισε διάθεση να αποδεχθεί προτάσεις για οποιοδήποτε θέμα, πλην του ζητήματος του μισθολογίου, για το οποίο, υπενθυμίζεται, έχουν προαναγγελθεί αλλαγές από τα συναρμόδια υπουργεία σε μέλλοντα χρόνο.
Ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μην αφαιρέσει από τις προϋπολογιζόμενες 15.000 για το 2015 προσλήψεις τους περίπου 5.000 υπαλλήλους που επιστρέφουν στο Δημόσιο, εμφανίζοντας ως «ισοδύναμο» το ποσό που έχει εξοικονομηθεί από τη μείωση του αριθμού των μετακλητών.
Ο χρόνος επιστροφής
Από την πλευρά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν και σημειώνουν ότι οι ρυθμίσεις του προωθούμενου νομοσχεδίου ικανοποιούν ορισμένους από τα κεντρικούς στόχους τηςΑΔΕΔΥ, καταθέτουν συγκεκριμένα αιτήματα. Το κυρίαρχο αφορά τη σύμπτυξη του χρόνου των απαιτούμενων διαδικασιών για την επιστροφή των υπαλλήλων που απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι μερίδα των προς αποκατάσταση υπαλλήλων θα χρειαστεί να περιμένει 90 ημέρες έως την οριστική επιστροφή στην εργασία. Σε περιπτώσεις ανθρώπων που παραμένουν κοντά στα 2 χρόνια στο απαράδεκτο καθεστώς διαθεσιμότητας, ευλόγως κρίνεται επείγουσα η επαναφορά τους.
Επίσης η ΑΔΕΔΥ κρίνει σκόπιμο να δοθεί η δυνατότητα επιλογής στους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) που θα μονιμοποιηθούν. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν, να διατηρήσουν το ασφαλιστικό καθεστώς που είχαν μέχρι τώρα και όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο απέκλεισε το να υπάρξει δυσμενής μεταβολή στο συνταξιοδοτικό των ΙΔΑΧ που θα μονιμοποιηθούν. Αναφορικά με το ενδεχόμενο μονιμοποίησης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, στις σκέψεις της κυβέρνησης φέρεται να υπάρχει η πρόθεση να αποκτήσουν σχέσεις ΙΔΑΧ όσοι κατέχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, όπως και η προοπτική να αποκτήσουν τη δυνατότητα επιπλέον μοριοδότησης ορισμένες «κραυγαλέες» περιπτώσεις συμβασιούχων που δεν έχουν μονιμοποιηθεί, παρότι διατηρούνται στην ίδια θέση για χρόνια.
Νέα συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο ζητεί ο Σύλλογος Επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, με στόχο την οριστική και δίκαιη επίλυση του γνωστού ζητήματος του διορισμού τους. Ο Σύλλογος βλέπει θετικά τις προσπάθειες του αν. υπουργού, αλλά διαπιστώνει πολλές ασάφειες στη διατύπωση του νομοσχεδίου ως προς την αποκατάσταση της αδικίας που έχουν υποστεί οι επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου