Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Η πιο μαζική μετανάστευση θαλασσινών ειδών στα τελευταία 3 εκατ. χρόνια, λόγω της υπερθέρμανσης της Γης


Μια από τις σημαντικές ειδήσεις που φανερώνουν δραματικά μια άλλη πλευρά των συνεπειών της νοοτροπίας του σύγχρονου συστήματός μας. Που βασική του "αρχή" είναι η εκμετάλλευση, η εντατικοποίηση, η απομύζηση κάθε δυνατού κέρδους υπέρ των λίγων. Εις βαρος των υπόλοιπων από εμάς, ενάντια στη φύση και σε κάθε ζωντανό πλάσμα, ενάντια σε κάθε τι. Κοντόφθαλμα, στενόμυαλα, θνησιγενώς.

Αυξάνεται επικίνδυνα η θερμοκρασία

Μέχρι στιγμής, μόνο 38 χώρες έχουν ανακοινώσει τις δεσμεύσεις τους 
για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. 


Στη μαζικότερη μετανάστευση των ειδών των ωκεανών εδώ και 3 εκατομμύρια χρόνια μπορεί να οδηγήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία επισημαίνει ότι διάφορα είδη ψαριών ενδεχομένως να εξαφανιστούν, ή να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν προς τους πόλους για να ξεφύγουν από τη θερμότητα.

Στη λίστα υψηλού κινδύνου εντάσσονται τα θαλάσσια είδη που ευδοκιμούν σε θερμότερα νερά και θα μετακινηθούν σε περιοχές που σήμερα καταλαμβάνονται από είδη ψυχρών υδάτων, καθώς αναμένεται η παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί περισσότερο από 5 βαθμούς Κελσίου τον επόμενο αιώνα, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις. Μολονότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει θέσει ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα (σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα), κρίνεται πως ακόμη και αυτό δεν μπορεί να εμποδίσει την υπερθέρμανση από το να έχει μια σημαντική επίδραση στην άγρια πανίδα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Λιλ της Γαλλίας εξέτασαν τρεις περιόδους της γεωλογικής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης της μέσης Πλειόκαινου, μίας περιόδου περίπου πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές. Αυτές οι πληροφορίες συνδυάστηκαν μαζί με δεδομένα από την πιο πρόσφατη εποχή των παγετώνων, πριν από 26.500 με 20.000 χρόνια, καθώς και με σύγχρονες μετρήσεις από το 1960 έως το 2013.

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν αντιπαραβληθεί με τις προβλέψεις των παγκόσμιων θερμοκρασιών για το έτος 2100. Οι προβλέψεις αυτές ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα 85 χρόνια.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι αν η αύξηση της θερμοκρασίας αγγίξει τους 5 βαθμούς Κελσίου, τότε θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη μετανάστευση ειδών των ωκεανών εδώ και 3 εκατομμύρια χρόνια, αναδιοργανώνοντας μαζικά τη θαλάσσια βιοποικιλότητα του πλανήτη. Ακόμη και αν επιτευχθεί ο χαμηλότερος στόχος του ΟΗΕ, η αλλαγή των βιοτόπων των ειδών θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Επιδίωξη παγκόσμιας δράσης
Στην πρόσφατη συνάντηση του Παγκοσμίου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση για «παγκόσμια δράση» εντός του τρέχοντος έτους προκειμένου να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για την πρώτη σχετική προσπάθεια μετά από τη σχεδόν καταστροφική
Σύνοδο Κορυφής του 2009 στην Κοπεγχάγη. Η συμφωνία του Παρισίου, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2020, θα έχει ως στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ένα μέγιστο δύο βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Το 17ο Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Συνέδριο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή», όπως δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν, τονίζοντας: «Καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Αυτή τη χρονιά οι κυβερνήσεις θα πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Το 2015 πρέπει να αποτελέσει την ώρα δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Με τη σειρά του ο επικεφαλής του WMO Μισέλ Ζαρό, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του, δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει ήδη ένα σημαντικό ρόλο να παίξει και αυτός θα γίνει όλο και πιο σημαντικός στο μέλλον, επισημαίνοντας πως «μέχρι στιγμής το 2015, όπως και σε προηγούμενα έτη, ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει ή καταστρέψει εκατομμύρια ζωές και περιουσίες». «Έχουμε περισσότερο από ευθύνη, έχουμε ηθικό καθήκον να αναλάβουμε δράση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», πρόσθεσε. Η επερχόμενη διάσκεψη του Παρισιού που θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες δυσκολίες, στον δρόμο να βρεθεί μια συναίνεση μεταξύ των 196 εμπλεκομένων μερών. 

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκονται οι εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Μέχρι στιγμής, μόνο 38 χώρες έχουν ανακοινώσει τις δεσμεύσεις τους. Μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες εκπομπές, σχέδια μείωσης των εκπομπών έχουν ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και ο Καναδάς, αλλά όχι η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Ιαπωνία.
Πληγή στα οικοσυστήματα
Την προηγούμενη φορά που μία κλιματική αλλαγή μείωσε τα επίπεδα οξυγόνων στους ωκεανούς και αποδεκάτισε ένα ευρύ φάσμα της ζωής του βυθού, τα οικοσυστήματα χρειάστηκαν περίπου χίλια χρόνια για να ανακάμψουν, όπως καταδεικνύει μελέτη του Πανεπιστημίου Ντέιβις στην Καλιφόρνια. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά την ανάλυση ενός πυρήνα θαλάσσιων ιζημάτων διαμέτρου δέκα μέτρων, τα οποία εξάχθηκαν από τα ανοιχτά της νότιας Καλιφόρνια και περιείχαν περισσότερα από 5.000 απολιθώματα με ηλικία έως και 13.000 ετών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη καταγράψει μειώσεις των επιπέδων διαλυμένου οξυγόνου σε ορισμένες περιοχές των ωκεανών της Γης. Τέτοιες συνθήκες υποξίας μπορούν να εξαπλωθούν, καθώς η θερμοκρασία των ωκεανών αυξάνεται και οι κύκλοι που μεταφέρουν οξυγόνο σε βαθύτερες περιοχές διακόπτονται.

Οι κλιματικές αλλαγές που απεικονίζονται στη μελέτη προέκυψαν από φυσικούς κύκλους της τροχιάς της Γης από τον Ήλιο και η μείωση του οξυγόνου που ακολούθησε ήταν πιο ακραία από αυτές που έχουν συμβεί στη σύγχρονη εποχή. Ωστόσο, αυτές οι απότομες διακυμάνσεις προσφέρουν μια συγκριτική ματιά στη διάρκεια των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τη Μόφιτ 

Πηγή:  Ημερησία, 08/06/2015, του Κοσμά Ζακυνθινού kzakinthinos@pegasus.gr




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: