Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Η στάση μας απέναντι στις επερχόμενες εκλογές του Συλλόγου μας και η σχέση μας με τις παρατάξεις του υπουργείου


Ως "Ανοικτή Συνέλευση" έχουμε ως κεντρική μας θέση ότι για να έρθει η πραγματική αλλαγή στον χώρο μας θα πρέπει πρώτα να κατακτήσουμε νέα ήθη και συμπεριφορές, θα πρέπει να αλλάξουμε τους μηχανισμούς που συμμετέχουμε στον Σύλλογό μας και γενικά στα κοινά.  Αναθεωρώντας τις νοοτροπίες με τις οποίες συνδικαλιζόμαστε, επιλέγουμε τους αντιπροσώπους μας και αναθέτουμε τις υποθέσεις μας σε άλλους εν λευκώ.  Έξω από λογικές για "τα καλά δικά μας πιστεύω και τα κακά πιστεύω των άλλων".  Ας συνειδητοποιήσουμε ότι, όπως και να αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας μας ιδεολογικά ή κομματικά, τις ίδιες συνθήκες εργασίας βιώνουμε, στο ίδιο περιβάλλον ζούμε, τα ίδια αφεντικά έχουμε. 

Για αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή συσχετισμών στη σύνθεση των συλλογικών μας οργάνων δεν μπορεί από μόνη της να προσφέρει ουσιαστικά εχέγγυα για κάτι αληθινά διαφορετικό.   Πριν από κάθε επιδίωξη για κατάκτηση πλειοψηφιών σε ΔΣ, θα πρέπει να κάνουμε κτήμα μας ειλικρινείς πρακτικές που μας ενώνουν, μας μαθαίνουν να διεκδικούμε, να συμμετέχουμε και να μιλάμε.  Δημοκρατικά, ισότιμα.

Nα ξεκαθαρίσουμε ότι η ενότητα απέναντι στις δυσκολίες είναι η μεγάλη επιδίωξη τέτοιων προσπαθειών σαν τη δική μας.  Επειδή είναι πεποίθησή μας ότι μόνο η ενότητα των ανθρώπων μπορεί να φέρει την καινοτομία και τις εναλλακτικές λύσεις στα φαινομενικά αδιέξοδα, εφόσον βέβαια υπάρχουν οι προϋποθέσεις έκφρασης νέων ιδεών και απεγκλωβισμοί από ιδεολογήματα. Όμως ενότητα δεν σημαίνει άκριτη συμμαχία με όποιον υπόσχεται λύσεις.  Διάθεση ενότητας σημαίνει να είσαι διαρκώς σε εγρήγορση για να δεις τις πράξεις και την καθημερινότητα των άλλων.  Και τη στιγμή που θα σε ικανοποιήσει αυτό που βλέπεις, αυτό που ζυγίζεις ως αποτέλεσμα, να τους καλέσεις, ή να ανταποκριθείς σε δικό τους κάλεσμα, σε κοινή δράση.


Συνεπώς, η εμπλοκή στις επερχόμενες εκλογές βρίσκεται εκτός των επιλογών μας, σε αυτό το στάδιο, υπό αυτές τις συνθήκες.   Στην παρούσα συγκυρία, αποφασίσαμε να επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας αλλού, στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, καθώς διαμορφώνουμε νέες προτεραιότητες και επανεξετάζουμε τους τρόπους παρέμβασής μας. 

Αν και αυτονόητο με βάση τις αξίες μας, κρίνουμε επίσης αναγκαίο να διευκρινίσουμε ρητά ότι ο κομματικός συνδικαλισμός, η προνομιακή σύνδεση με κάποιον κατεστημένο ιδεολογικό/ κομματικό χώρο, είναι για μας οπισθοδρόμηση στις συνδικαλιστικές λειτουργίες.    Οπότε, δεν πριμοδοτούμε σε αυτές τις εκλογές κανέναν, δεν είμαστε πιο κοντά ή πιο μακριά σε καμιά από τις παρατάξεις.  Τιμούμε έτσι τις αρχές μας και αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη, και όχι με περίτεχνα και ανούσια κείμενα, την ανεξαρτησία μας και την αυτονομία μας.  Χωρίς κομματικές, ιδεολογικές ή άλλες αγκυλώσεις.   Θα κινούμαστε πάντα πέρα από τις λογικές των κομματικών παρατάξεων, τους τακτικισμούς τους και τη μάχη εντυπώσεων που δίνουν, με έπαθλα όχι μόνο την εξουσία στο ΔΣ,  αλλά και τη δυνατότητα για αδιάντροπη ανάμειξή τους στις υποθέσεις της Διοίκησης. 

 Το όραμά μας για την "Ανοικτή Συνέλευση" όλων μας, παραμένει και ανανεώνεται.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
στο Υπουργείο Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δουλέψτε λίγο και αφήστε τα συνδικαλιστικά. Αυτά κατάστρεψαν την πατρίδα μας

Γιάννης Κοντός είπε...

Μάλλον έχετε προσωπική γνώμη για την εργασία μας, οπότε δεν μπορώ να φέρω αντίρρηση. Επιτρέψτε μου όμως να παρατηρήσω ότι αν ασχολούμασταν όλοι με τα κοινά του χώρου μας, αν συνδικαλιζόμασταν στον χώρο εργασίας μας, και δεν αφήναμε τις υποθέσεις μας βορά (ή "ανάθεση" πείτε το, το ίδιο είναι) σε επαγγελματιες εκπροσώπους, ε τότε δεν θα είχε καταστραφει σίγουρα ο συνδικαλισμός. Δεν θα είχε καταντήσει σχεδόν βρισιά αυτός ο όρος. Δεν θα είχε ταυτιστεί με την αδιαφάνεια, τον παραγοντισμό, τον νεποτισμό, τη ρεμούλα, τις κλίκες και άλλα κοσμητικά.

Υπάρχει μια αβαρία βέβαια εδώ. Ο χρηστός συνδυασμός εργασίας ΚΑΙ συνδικαλισμού συνεπάγεται αφιέρωση αρκετού προσωπικού χρόνου. Που όμως, όσο περισσότεροι ασχολούμαστε τόσο πιο λίγο αυτό απαιτείται. Αλλά αξίζει τον κόπο, πιστέψτε μας.

Παρεπιπτόντως, θα διαφωνήσω και για τον λόγο που "καταστράφηκε η πατρίδα μας". Δεν σχολιάζω εδώ την πιθανότητα να είστε υπερβολικά απλουστευτικός. Όμως μπορώ να σας πω ότι, αν η παραπάνω νοοτροπία της υγιούς συμμετοχής όλων μας εφαρμοζόταν και στην πατρίδα μας, με πραγματική λογοδοσία και διαφάνεια, εγώ προσωπικά είμαι βέβαιος ότι δεν θα αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα που τώρα τεχνηέντως έχουμε, ως αφορμή για κάθε ξεπούλημα και έκπτωση δικαιωμάτων μας.

Ελπίζω έστω και λίγο να σκεφτείτε απροκατάληπτα αυτά εδώ. Και θα ήταν χαρά μου να σας συναντούσαμε ως συμμέτοχο στο πνεύμα και τις επιδιώξεις της "Ανοικτής Συνέλευσης".

Ανώνυμος είπε...

16-6-2015 3,15

Κύριε Κοντέ
Σας διαβάζω-παρακολουθώ-συμφωνώ-διαφωνώ μαζί σας.
Αποψη μου-- Ο 1264/83 όπως εφαρμόστηκε και όπως τον εφάρμοσαν διέλυσε το κράτος.

--Από τότε που οι Δημ Υπάλληλοι εχουν το δικαίωμα να εκλέγοντε Δημ Αρχοντες ξανά διελύθει το κράτος.
--Από τα προνόμια των συνδικαλιστών όπως τα εζησα τοσα χρόνια στο Υπουργείο ξανα διαλύθηκε το κράτος.Αηδίασα μαζί τους
Προσοχή δεν έχω καμιά σχέση με ....ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Καλή τύχη
Ο παλιός

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά ειμαστε εναντιον κάθε προνομίου συνδικαλιστών σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Και εμείς να δείτε πόσο έχουμε απηυδήσει. Εξάλλου ειναι ενας από τους λόγους που εχουμε δραστηριοποιηθεί ως Ανοικτή Συνέλευση. Για ένα άλλο είδος συνδικαλισμού, μακράν αυτού του "παλαιοσυνδικαλισμού", όπως εμείς τον χαρακτηρίζουμε. Άλλος ένας όμως, σχετικός, λόγος ειναι η επιδίωξη να παύσουμε επιτέλους να έχουμε, από τη μια πλευρά, μία κλειστή κάστα "συνδικαλιστών" και από την άλλη τους υπόλοιπους από εμας. Να φύγει αυτή η βολικη διαχωριστική γραμμή. Στο χέρι μας είναι.

Όπως και να'χει, ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων (το ανώνυμο δεν με ενοχλεί, από τη στιγμη που δεν γίνεται προκάλυμμα για μη κόσμια συμπεριφορά) και την ...ευχή σας.
Γιάννης Κοντός

Ανώνυμος είπε...

"Παλιέ" συναδελφε:
Πραγματικά, δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω.

Από τη μία αναφέρεις:
"Καλά μου παιδιά ο πρόεδρος θα είναι και παλι ΠΡΟΕΔΡΟΣ.
Η ΠΑΣΚ θα είναι πρώτη δύναμη γιατί το αξίζει
Ο παλιός"

Από την άλλη γράφεις:
"Κύριε Κοντέ
Σας διαβάζω-παρακολουθώ-συμφωνώ-διαφωνώ μαζί σας.
Αποψη μου-- Ο 1264/83 όπως εφαρμόστηκε και όπως τον εφάρμοσαν διέλυσε το κράτος.

--Από τότε που οι Δημ Υπάλληλοι εχουν το δικαίωμα να εκλέγοντε Δημ Αρχοντες ξανά διελύθει το κράτος.
--Από τα προνόμια των συνδικαλιστών όπως τα εζησα τοσα χρόνια στο Υπουργείο ξανα διαλύθηκε το κράτος.Αηδίασα μαζί τους
Προσοχή δεν έχω καμιά σχέση με ....ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Καλή τύχη
Ο παλιός"

Θα ήθελες να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

Λίζα Σιδέρη

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδιά, καλές οι ..ίσες αποστάσεις, αλλά δεν είναι και όλοι οι ίδιοι. Ή θέλετε να πείτε ότι είναι; Πάντως, στο κάτω κάτω κάποιοι έχουν διοικήσει εδώ και 30 χρόνια τον Σύλλογο (και τους έχετε κριτικάρει) και με κάποιους ήσασταν μαζί στο απερχόμενο ΔΣ. Ουσιαστικά, με το νίπτω τας χείρας μου, κάποιους τελικά πριμοδοτείται (άθελά σας)!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχουμε κανέναν σκοπό να τηρήσουμε ίσες αποστάσεις, επειδή απλά δεν έχει νόημα να μιλάμε για ίσες αποστάσεις από το ...χάσμα που μας χωρίζει από τη νοοτροπία όλων των κατεστημένων παρατάξεων στο υπουργείο μας.

Η μόνη σίγουρη διαφορά μεταξύ των παρατάξεων είναι ότι κάποιες έχουν δοκιμαστεί λιγότερα χρόνια ενώπιον όλων των συναδέλφων. Κατά τα άλλα, τα διαφορετικά χρώματα από μόνα τους, ή το πόσο παλιός ή φρέσκος είναι κάποιος, δεν αρκούν να φέρουν την αλλαγή στα συνδικαλιστικά μας πράγματα. Άλλες, ουσιαστικές, διαφορές δεν έχουμε εντοπίσει. Δυστυχώς, το αντίθετο γίνεται μέρα με τη μέρα.

Εδώ θα είμαστε για να τα ξαναπούμε σε λίγο καιρό.

Σχετικά με τη συνεργασία 3 χρόνων με "κάποιους" στο απερχόμενο ΔΣ, ακριβώς αυτή η εμπειρία μας φανέρωσε (ή, για άλλους, επιβεβαίωσε) τις βαθύτατες διαφορές μας.

Όση προσπάθεια και να γίνεται λοιπόν, δεν μπορεί να σταθεί σοβαρά ο χαρακτηρισμός αυτής της εντελώς ξεκάθαρης στάσης μας, όπως αποτυπώθηκε και στο κείμενό μας για τις εκλογές, ως "νίψιμο χειρών".

Αν όμως ψαχνεις για εκφρασεις εμπνευσμένες από το ευαγγέλιο, μάλλον "εθέσαμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων", όπως συνήθως. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως, σίγουρα, δεν πριμοδοτούμε την παράταξη που στηρίζεται από το "ΜΕΤΑ": http://www.ergasianet.gr/menu-anakoinoseis/148-synd-kini/14911-meta220615-14911
Αν θεωρείς ότι πριμοδοτούμε όσους έχουν διοικήσει το Σύλλογο εδώ και χρόνια, αναρτώ ένα πολύ σημαντικό πρακτικό του Δ.Σ. που μάλλον πέρασε στα "ψιλά" (Ελπίζω να τεθεί υπόψη της εκλογο-απολογιστικής Συνέλευσης. Εμείς θα το θέσουμε) http://asy-yeka.blogspot.gr/2014/10/08102014_13.html
Λίζα Σιδέρη