Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Για μια Ανοικτή Συνέλευση Υπαλλήλων: Αποσαφηνίσεις των αυτονόητων και μια πρόσκληση

Δημοσιεύουμε κείμενο που μας έστειλε συνάδελφος. Το ιστολόγιο είναι ανοικτό σε παρόμοια κείμενα, συναδέλφων ή μη. Ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, διευκρινίζουμε ότι είμαστε ανοικτοί και στη δημοσίευση κειμένων εκπροσώπων ή μελών οποιασδήποτε παράταξης, θέλοντας να συνδράμουμε ουσιαστικά στην προσφορά μιας δημιουργικής, πολιτισμένης αντιπαράθεσης επιχειρημάτων.

Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: asy.yeka@gmail.com
 

 "Οι απόψεις των ανώνυμων συγγραφέων/σχολιαστών, ή όσων δημοσιεύουν επώνυμα κείμενα με όνομα διαφορετικό της διαχείρισης του ιστολογίου, δεν εκφράζουν αναγκαστικά τις απόψεις του ιστολογίου της ΑΣΥ. Αυτές διαμορφώνονται αφού συζητηθούν και συμφωνηθούν με συλλογικές διαδικασίες και φέρουν την υπογραφή Α.Σ.Υ."


του Γιάννη Κοντού
 
Θα είναι πάντα χαρά μας να φιλοξενούμε κείμενα του Νίκου στο ιστολόγιο της ΑΣΥ.  Έχουμε μέσα μας, ως πολύτιμη παρακαταθήκη, τα τέσσερα χρόνια που ήμασταν συνοδοιπόροι εντός μιας συλλογικότητας που αποκαλέσαμε «Ανοικτή Συνέλευση».  Έναν τίτλο που διαλέξαμε για να σηματοδοτήσουμε τον βασικότερο λόγο που μας έφερε μαζί.  Την ανάγκη, σε αυτές τις τόσο δύσκολες εποχές, να αρχίσουμε να αποκτούμε δικιά μας φωνή, όλοι μας, με διαδικασίες αυθεντικές διαλόγου και σύνθεσης, σπάζοντας τα δεσμά της εν λευκώ ανάθεσης των υποθέσεών μας σε επαγγελματίες εκπροσώπους.  Και ο Νίκος ήταν πρωτεργάτης τις περισσότερες φορές.  Άοκνος και πεισματικά μπροστάρης στις δράσεις μας.

Ευχαριστούμε ολόθερμα τα δύο πρώην μέλη της ΑΣΥ, τον Νίκο και τη Δώρα, για όσα περάσαμε μαζί, κτίσαμε, μάθαμε, εκπαιδευτήκαμε, σπείραμε.  Όμως, ήρθε τώρα η στιγμή που οι πορείες μας διαφοροποιούνται.  Επειδή είναι ενάντια στα πιστεύω μας ότι μπορούμε αληθινά να αλλάξουμε, να προχωρήσουμε, με όχημα ξανά έναν κομματικό συνδικαλισμό.  Ή, έστω, έναν συνδικαλισμό που έχει εκλεκτικές συγγένειες με συγκεκριμένους χώρους και ιδεολογίες.

Αυτές ακριβώς τις στιγμές που ο καθένας διαλέγει τον δικό του ξεχωριστό δρόμο, επιθυμήσαμε να μείνει η ΑΣΥ αμέτοχη έξω από την αγωνία των κομματικών παρατάξεων, λίγο πριν τις εκλογές, για το πώς θα κερδίσουν τις εντυπώσεις, θα προπαγανδίσουν τις θέσεις τους.   Μακριά από τις στρατηγικές για την κατάληψη της εξουσίας.  Για το πόσο είναι αυτό χιμαιρικό, θα δούμε. 

Προσωπικά πάντως, μετά από τη δημοσιοποίηση του κειμένου του Νίκου, νοιώθω και εγώ με τη σειρά μου την ανάγκη να βοηθήσω στο να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα.  Ιδίως από τη στιγμή που το κείμενο αυτό ξεκινά δηλώνοντας ως λόγο ύπαρξής του την αιτιολόγηση συμμετοχής στην «ΑΡΣΥ», συνεχίζει συνθέτοντας τα επιχειρήματα υπέρ της νέας αυτής παράταξης, προχωρά επιχειρώντας αυθαίρετα να μας προσδώσει ως μέλη της ΑΣΥ ένα «αριστερό πρόσημο» και καταλήγει με ένα είδος προεκλογικού καλέσματος (κατανοητό).  Αν και περίμενα ότι αυτό το ξεκαθάρισμα είχε ήδη γίνει μετά από την αλληλογραφία και τις κατ’ιδίαν συζητήσεις μας όλη αυτή την περίοδο.  Ας πάρω λοιπόν θέση, απλά συνοψίζοντας, δημόσια αυτή τη φορά, όσα έχουν ήδη επαρκώς ειπωθεί και καταγραφεί. 

-.-

Πράγματι, για να μπούμε στο δια ταύτα, είναι απόφασή μας να συνεχίσουμε, όσοι παραμένουμε, αυτό το πείραμα της «Ανοικτής Συνέλευσης», έχοντας πειστεί τελικά από τις εξελίξεις ότι οι αρχές της ΑΣΥ αξίζει να μείνουν στην πρώτη γραμμή και να υπηρετούνται μέσω ενός σχήματος αυθεντικού, πραγματικά αυτόνομου και ανεξάρτητου από κυβερνήσεις και κόμματα.  Πρόθεσή μας είναι να επιμείνουμε στην ουτοπία που εξαρχής επιδιώκαμε, διαμορφώνοντας ωστόσο νέες προτεραιότητες, με καινούριο προφίλ,   Χωρίς προνομιακή σύνδεση με κάποιον κατεστημένο ιδεολογικό/ κομματικό χώρο - όπως τουλάχιστον έχουμε (μας έχουν) μάθει να βλέπουμε γραμμικά τα πράγματα. 

Όσο για την «αριστεροσύνη» που παρόλα αυτά επιχειρείται  να …προσαφθεί στις αμεσοδημοκρατικές λειτουργίες, προσδίδοντας αυτόματα αριστερό πρόσημο (sic) σε όσους επιθυμούμε να συμμετέχουμε στα κοινά με τέτοιους τρόπους, ας μην λησμονείται ότι ο αποκαλούμενος αριστερός χώρος έχει απλώς προσεταιριστεί τύποις τέτοιες πρακτικές, που στην ουσία τους εφαρμόζονται από ομάδες που δεν έχουν σχέση με «ανθρώπινη διαχείριση» του καπιταλισμού (όπως κάνει η αποκαλούμενη αριστερά).     

Θα επιμείνω, ακόμα, ότι δεν είναι καλύτερες οι ροζ, οι κόκκινες, οι μπλε ή πράσινες ιδέες, όταν όλες τους έρχεται η ώρα να αποδειχθούν ιδεολογήματα χειραγώγησης.  Θα ξεφύγουμε μόνο αν οι τρόποι οργάνωσης και συμμετοχής, οι νοοτροπίες μας, αλλάξουν ριζικά.  Σε όποιον χώρο κινούμαστε, από τον εργασιακό έως της γειτονιάς.   Όπως και να αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας ιδεολογικά ή κομματικά.  Αφού τις ίδιες συνθήκες εργασίας βιώνουμε, στο ίδιο περιβάλλον ζούμε, τα ίδια αφεντικά έχουμε.  Αλλά φυσικά δεν μιλώ για τις κλασσικές πρακτικές υιοθέτησης ανοικτών δημοκρατικών διαδικασιών  βιτρίνας μέσω κομματικών οργανώσεων και νοοτροπιών.  Ποτέ αυτές δεν θα ευδοκιμήσουν σε τέτοια μέρη.  Είναι
παράταιρη μεταμόσχευση. 

Πώς λοιπόν είναι δυνατόν να λειτουργήσει κάποιος, που ειλικρινά τον εκφράζουν οι αρχές της «Ανοικτής Συνέλευσης Υπαλλήλων» (ΑΣΥ), μέσα σε μια συλλογικότητα - βραχίονα κάποιου κόμματος ;  Όσο και αν ευαγγελίζεται τη σωτηρία των εργαζομένων, της πατρίδας, την αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος κλπ.  

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι οι ομοιότητες της Ανοικτής Συνέλευσης Υπαλλήλων (ΑΣΥ) με κάθε ΑΡΣΥ εξαντλούνται στα αρχικά τους.  Και είναι συνειδητή μας επιλογή να αποτρέψουμε την ένταξη της ΑΣΥ υπό την «υψηλή εποπτεία» κάποιας κομματικής-συνδικαλιστικής παράταξης. Δεν θα θέλαμε ποτέ να συμβάλλουμε στην υποδόρια έκπτωση των ελπίδων μας για το νέο, το διαφορετικό, σε μπαγιάτικες και άπνοες συνταγές.



Εν μέσω των συμπληγάδων των κομματικών παρατάξεων, το κάλεσμα της «Ανοικτής Συνέλευσης Υπαλλήλων» παραμένει και ανανεώνεται, προς όσους έχουν καταλάβει ότι πάνω από τα "καλά" δικά μας πιστεύω και τα "κακά" πιστεύω των άλλων, αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι οι ανόθευτες, άδολες, πρακτικές που μας ενώνουν, μας μαθαίνουν να διεκδικούμε, να συμμετέχουμε και να μιλάμε.  Να υλοποιούμε ιδέες που θα βελτιώνουν τη ζωή όλων μας. 

Η προσπάθεια αξίζει να συνεχιστεί.   



7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με αυτά και με αυτά,
θα βγουν στις εκλογές του Συλλόγου ξανά οι ίδιοι, που έχουν κάνει τη ζωή μας κόλαση στο Υπουργείο τόσα χρόνια, και θα πίνουν στην υγεία των κορόιδων.

Είστε νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι, άξιοι, και πρέπει να είστε όλοι μαζί.

Καλές οι συζητήσεις για τα κόμματα, όμως εδώ μιλάμε για τον Σύλλογο του Εργασίας που μια κλίκα λύνει και δένει χρόνια, απειλεί, συκοφαντεί, διαχειρίζεται καταχρηστικά την εξουσία. Έχετε τη δύναμη να τους σταματήσετε και κάνετε πίσω;

Ξέρετε τι θα γίνει εάν κερδίσουν πάλι οι ίδιοι τις εκλογές; Αλίμονο στον κάθε διαφωνούντα… Μεσαίωνας…

Ενότητα και Συμπόρευση συνάδελφοι, γιατί ο Σύλλογος χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας.

Δεν αντέχουμε άλλο

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες Γιάννη, αλλά δεν νομίζεις ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα και στο Σύλλογο; Τι θέση παίρνεις στο άμεσο, πρακτικό ζήτημα της διοίκησης του Συλλόγου; Θα προτείνεις στους συναδέλφους την ΑΣΥ, θα στηρίξεις κάποια άλλη παράταξη, θα απέχεις...Δεν ζητώ να μου απαντήσεις, απλώς να σκεφτείς. Στην πολιτική και τη ζωή χρειάζεται σε κάποιες στιγμές να παίρνουμε σαφή θέση. Δεν αρκεί η υπεράσπιση της διαδικασίας αποφάσεων από τη βάση. Ιδού η Ρόδος...οι εκλογές είναι (δυστυχώς μόνο αυτές προς το παρόν) η στιγμή να μιλήσει η βάση. Τι να πει όμως;

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε (10:21),
το ποιοι θα εκλεγούν στο Δ.Σ. του Συλλόγου εξαρτάται από το ποιούς θα επιλέξουμε εμείς. Ο Σύλλογος είμαστε όλοι εμείς.
Σε όλες τις παρατάξεις υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι και άξιοι. Στο Υπουργείο μας η πλειονότητα των υπαλλήλων έχει το προφιλ που περιγράφεις.
Το πρόβλημα στο Υπουργείο μας είναι ότι οι υπάλληλοι αυτοί είτε επιλέγουν να συμμετέχουν σε (ή να υποστηρίζουν) παρατάξεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με κάποιον πολιτικό χώρο είτε επιλέγουν την ασφαλέστερη οδό την "ανάθεσης".
Λίγοι είναι οι υπάλληλοι που δεν επιλέγουν τον "εύκολο" αυτό δρόμο. Μακάρι να γίνουν περισσότεροι.

Λίζα Σιδέρη

Ανώνυμος είπε...

"Κόλαση", "απειλές", "δεν αντέχουμε άλλο" "Μεσαίωνας" ! Σιγά μπρε. Μην πανικοβάλεσθε και χανεται τη ψυχραιμια σας. Θα έρθει και η σειρά σας (σε 10 χρόνια). Αλλά άσπρη μερα δεν θα δειτε με λάσπη εναντίον συναδέλφων και τρομοκρατηση για Δευτέρα Παρουσία που διαδιδετε αριστερα και δεξια αν δεν βγείτε εσείς

Ανώνυμος είπε...

Μερικά ερωτήματα - με καλή προαίρεση:

1.Οι ιδεολογίες είναι κακό πράγμα και ο σωστός συνδικαλισμός σημαίνει έλλειψη ιδεολογίας;

2.Οι ιδεολογίες αποδεικνύονται ιδεολογήματα χειραγώγησης ή μήπως η -δήθεν - έλλειψή τους είναι το μεγάλυτερο ιδεολόγημα χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού που βοηθά στην -ακούσια έστω- αναπαραγωγή της κυρίαρχης λογικής και πρακτικής,και εν τέλει της κυρίαρχης ιδεολογίας;

3. Το παραμύθι αυτό που λανσάρουν χρόνια τώρα οιδήθεν απολιτικ δημοσιογράφοι και σωτήρες προκειμένου να απαξιώσουν τα πάντα και να περάσουν από την πίσω πόρτα την κυρίαρχη ιδεολογία με "Ποτάμια" και άλλα συναφή είναι δυνατό να το τρώνε αμάσητο και να το αναπαράγουν άνθρωποι που θέλουν να θεωρούνται σκεπτόμενοι;

4.Τι αποδείξεις - ή έστω ενδείξεις- έχεις ότι η ΑΡΣΥ είναιελεγχόμενη από κομματικούς βραχίονες και το αναπαράγεις συνέχεια;
Από το καταστατικό, τις αρχές και τα κείμενά της έως τώρα ή μήπως από τον τρόπο με τον οποίο πορεύτηκαν συνδικαλιστικα όσοι από αυτούς που συμμετέχουν στο εγχείρημα έιχαν προηγούμενη συμμετοχή στα συνδικαλιστικά του υπουργείου ( είτε μέσα από την ΑΠ ή την ΑΣΥ);

5.Δεν καταλαβαίνεις ότι άθελά σου βοηθάς τις κατεστημένες δυνάμεις -που τόσο καιρό με συνέπεια πολέμησες- και γίνεσαι βουτυρο στο ψωμίτους, στο λυσσαλεο πόλεμο που εξαπολύουν φοβούμενοι την αλλαγή που τόσο έχει αναγκη ο σύλλογος στην κατέυθυνση της συμμετοχής, της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ανεξαρτησίας και της πραγματικής αγωνιστικότητας;

Φιλικά
Γιάννης Τ.

Γιάννης Κοντός είπε...

(προς τους "αγνώστους"/"άγνωστες" 11:47 κ 10:21)
Η απεύθυνση στους συναδέλφους όσων επιζητούν την ψήφο τους θα πρέπει να γίνει με αποκλειστική αντζέντα τα σοβαρά και πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι σε αυτό το Υπουργείο. Και σε αυτά, δεν συμπεριλαμβάνεται φυσικά η "Ανοικτή Συνέλευση", οι ιδεολογικές της προτιμήσεις, η στάση των μελών της κλπ, που είχε ζητηθεί να μείνουν εκτός του πολιτικού και μικροσυνδικαλιστικού παιχνιδιού.

Διότι σε αντίθετη περίπτωση, πράγματι, γινόμαστε και γινόσαστε βούτυρο στο ψωμί κενόδοξων. Δεν ήμουν εγώ αυτός που πρώτος σχολίασε εμπλέκοντας την "Ανοικτή Συνέλευση" στην περιγραφή του χαρακτήρα της "ΑΡΣΥ", ούτε αυτός που πρώτος προχώρησε σε ανάρτηση όπου εμπλεκόταν η ΑΣΥ (είτε με αυθαίρετες ιδεολογικές κατατάξεις μας είτε με αξιολόγηση της στάσης μας έναντι της νέας παράταξης της "ριζοσπαστικής αριστεράς" στο υπουργείο). Όμως, δεν μπορούν κάποια πράγματα να αφήνονται να αιωρούνται αναπάντητα.

Οπότε, λίγο βούτυρο στο ψωμί ακόμα... Ας ειπωθούν έτσι για ααάλλη μια φορά (την τελευταία), με διαφορετικό τρόπο, πράγματα που έχουν ξαναειπωθεί, ξαναγραφτεί, μπας και γίνουν αυτή τη φορά κατανοητά.

Αλλά μέχρι εδώ με αυτές τις ανούσιες "αντισφαιρίσεις". Έτσι και αλλιώς, σχεδόν έχω καταλήξει ότι δεν γίνεται εσκεμμένα ή υστερόβουλα, η συστηματικά διαφορετική ή επιλεκτική ανάγνωση και ερμηνεία όσων έχω διατυπώσει (σε βαθμό διαστρέβλωσης και αντιστροφής). Θέλω να πιστεύω καλοπροαίρετα ότι δεν βρίσκονται από πίσω τόσο λόγοι προπαγάνδισης της "δικιάς μας αλήθειας" όσο και προθέσεις διεμβόλησης χώρων που με επιμονή κάποιοι θεωρούν ως όμορους. Μπα...μαλλον έχει να κάνει με τις εντελώς διαφορετικές προσλαμβάνουσές μας, με την εντελώς αποκλίνουσα πολιτική θέαση που έχουμε. Ή ίσως έχει μόνο να κάνει με προβλήματα στην έκφρασή μου.

Στο προκείμενο λοιπόν: Πώς μπορεί να θεωρηθεί ότι το να παραμένουμε πιστοί στις αρχές μας, με κάθε κόστος, ισοδυναμεί με οπισθοχώρηση; Οι προτροπές "να είστε όλοι μαζί", "Ενότητα και Συμπόρευση" πώς είναι δυνατόν να καταντούν "όλοι μαζί, Ενότητα και Συμπόρευση υπό τη σκέπη μας όμως φυσικά;". Και επειδή ακριβώς μιλάμε για τον Σύλλογο, ποιος ο λόγος να έχουμε παρατάξεις με κομματικές συγγένειες; Τι μπορεί να σημαίνει σε έναν τρίτο το "ο Σύλλογος χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας" πέρα από το αυτονόητο "ήρθε η σειρά μας να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη";

Είναι γεγονός ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν στον Σύλλογο. Η ώρα έχει έρθει από καιρό, όχι τώρα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να ευδοκιμήσει επειδή "εμείς είμαστε καλά παιδιά, με σωστές αρχές, έχετε εμπιστοσύνη". Το στοίχημα για πραγματική αλλαγή δεν κερδίζεται έχοντας ως προβαλλόμενο εχέγγυο την αξιοσύνη και ηθική των "δικών μας" σε αντιπαράθεση με τους άλλους, τους "κακούς και ανεπαρκείς". Είναι ζήτημα μηχανισμών, λειτουργιών. Μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο επίπεδο των νέων ηθών και συμπεριφορών που πρέπει να κατακτήσουμε. Ωστόσο, οι συστατικές επιστολές των υφιστάμενων παρατάξεων στο υπουργείο, παλιών ή νέων, δεν εμπνέουν (εμένα τουλάχιστον) για ουσιαστική αλλαγή.

Η προσωπική μου θέση αλλά και η συνολική μας θέση ως "Ανοικτή Συνέλευση" , έχουν ήδη παρθεί. Είναι ξεκάθαρη. Μπορεί να μην έχει τοιχοκολληθεί και να μην έχει σταλεί με μέιλ (δεν θα μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες), αλλά έχει εκφραστεί με κάθε ευκαιρία από μέλη της, με αποδέκτες μεταξύ άλλων και αρκετούς της ΑΡΣΥ. Ας το πω και τούτο άλλη μια φορά. Αυτή η θέση δεν περιλαμβάνει την εμπιστοσύνη σε κάποια απ΄τις υφιστάμενες παρατάξεις. Η "πάσει θυσία" κατάκτηση της ηγεσίας του Συλλόγου δεν μας λέει κάτι. Όσο για τη διαδικασία αποφάσεων από τη βάση, πράγματι, δεν αρκεί. θα πρέπει επιπλέον να μας προσφέρονται επαρκείς και κατάλληλες επιλογές. Δεν βλέπω στην παρούσα περίοδο αυτά τα δεδομένα. Άρα, επαναλαμβάνω και εγώ, αλλά ως ρητορικό και αδιέξοδο προς το παρόν, το ερώτημα "τι να πει όμως και η βάση;"

Γιάννης Κοντός είπε...

Και μια απαντηση στα 5 σημεια του Γιάννη Τ (2:29)

1 & 2: Από μια λάθος ανάγνωση στο "όταν", όπως χρησιμοποιείται στη φράση "δεν είναι καλύτερες οι ροζ, οι κόκκινες, οι μπλε ή πράσινες ιδέες, όταν όλες τους έρχεται η ώρα να αποδειχθούν ιδεολογήματα χειραγώγησης" χτίζεται ένα ολόκληρο προφίλ με χαρακτηριστικά απολιτικότητας και ισοπέδωσης. Λίγη βοήθεια τότε: στην προηγούμενη φράση όπου δεις "οταν όλες τους" βάλε "στην περίπτωση που όλες" (χρήση του όταν ως υποθετικός και όχι ως χρονικός σύνδεσμος). Οι αμέσως παρακάτω φράσεις, που καλούν σε νέες μορφές οργάνωσης και συμμετοχής, "όπως και να αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας ιδεολογικά ή κομματικά" δεν έρχονται σε αντίφαση με αυτήν την αυθαίρετη ερμηνεία;

Η ρητή αναφορά λίγο πιο πριν για την επιλογή της Ανοικτής Συνέλευσης, "Χωρίς προνομιακή σύνδεση με κάποιον ***κατεστημένο*** ιδεολογικό/ κομματικό χώρο", σημαίνει "χωρίς ιδεολογία";

Συνεχείς απλουστεύσεις γρήγορου διαβάσματος ή η γνωστή περιπτωση ανάγνωσης με στερεότυπα, που σκοτίζει το βλέμμα; Ακόμα και αν αντιπαρέλθουμε τις προηγούμενες αβλεψίες, πώς ειναι δυνατόν κάποιος που κατέχει (πιστεύω) επαρκώς την πολιτική επιστήμη να μιλάει για απολιτικότητα, δεδόμενου ότι είναι γνωστό πως κάθε πράξη μιας συλλογικότητας είναι μια πολιτική πράξη; Και η ΑΣΥ οριοθετείται ιδεολογικά καθημερινά με τις επιλογές της.

1, 2 & 3: Το ότι δεν επιθυμούμε να κινούμαστε στο παραδοσιακό γραμμικό σχήμα "αριστερά-δεξιά" ίσως είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό. Αλλά ας γίνει τουλάχιστον αποδεκτό. Ζητώ πάντως συγγνώμη που περνούσα σε κάποιους ως σκεπτόμενος. Τώρα συνειδητοποίησα ότι δεν πληρώ το βασικό προσόν του σκεπτόμενου, αυτό του ριζοσπάστη αριστερού... ή του δεξιού ή κάτι με ταμπέλα βρε αδελφέ.

4: Η σωστή έκφραση είναι "βραχίονας κάποιου κόμματος". Μερικές αποδείξεις/ ενδείξεις για αυτό, όπως ζητήσατε: Το λέει ανυπόκριτα προς τιμή του μέλος σας, ειλικρινής, σας στηρίζει το ΜΕΤΑ ως "ριζοσπάστες αριστερούς", άκουσα ο ίδιος λίγο καιρό πριν, από συνεργαζόμενο άτομο στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά το "ο συνδυασμός που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ" (για τον συνδυασμό-προοίμιο του ΑΡΣΥ, που είχε διαμορφωθεί τότε), το λέει επίσης η αναλογία των μελών της ΑΡΣΥ που είναι μέλη το ΜΕΤΑ ή, ακόμα, το ποσοστό των μελών σας που δεν είναι μέλη ή ενεργοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Το δηλώνει επίσης σημειολογικά το όνομά σας, σχεδόν το σύνολο των λέξεων που τον συνθέτουν (αλλά πάλι...ίσως απλά να σας αρέσουν αυτές οι λέξεις, όπως και σε όλες τις αντίστοιχες παρατάξεις του χώρου σας).

Αυτή η έλλειψη τιμιότητας και η επιμονή να υποτιμάται η νοημοσύνης μας βαραίνει πολύ στην εικόνα σας. Υπόψη ότι εκτός από σας μόνο η ΠΑΣΚ, από τις κομματικές παρατάξεις, έχει το θράσος (ξέροντας βέβαια ότι δεν την παίρνουν στα σοβαρά) να αυτοπροσδιορίζεται ως ανεξάρτητη και αυτόνομη.

5: Πάντα θα είμαι απέναντι στις κατεστημένες δυνάμεις. Και αυτές δεν εντοπίζονται μόνο στη "συμπολίτευση" του Συλλόγου.


Κατανοώ την αγωνία σας να "πάρετε τον Σύλλογο". Επιτρέψτε μου όμως να μην είναι και δική μου. Επειδή, πέραν των άλλων, τα περί συμμετοχής, δημοκρατίας, διαφάνειας, ανεξαρτησίας, πραγματικής αγωνιστικότητας κλπ κλπ δεν μπορεί να θεωρηθούν με κανέναν τρόπο ότι έχουν παρθεί εργολαβία από μια και μόνη παράταξη, όπως πχ η δική σας, η οποία θα φέρει μεσσιανικά την άνοιξη στις ζωές μας.

ΌΜΩΣ ειπώθηκαν πάρα πολλά. Με διάφορους τρόπους, διάφορα μέσα. Μέχρι εδώ αυτή η ιστορία. Το πράγμα μπορεί να ξεφύγει πια από γραφικό και να καταντήσει (αν δεν έχει γίνει ήδη) ξεκατίνιασμα.

Ελπίζω ότι μέχρι και τις εκλογές θα επικρατήσει η σωφροσύνη στον χώρο των αυτόνομων ριζοσπαστών συνεργαζόμενων υπαλλήλων και θα πάψουν οι άσκοπες αντιπαραθεσεις. Εκτός και αν τελικά επιθυμείτε "το βούτυρο στο ψωμί" των άλλων.

Προς το παρόν λέω να βγω από το γαϊτανακι τέτοιων καταστάσεων. Εσείς συνεχίστε ελεύθερα, εκλογές έχουμε.