Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ με Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης -Τι είπαν ΑΔΕΔΥ και Υπουργός

Για την καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων, δημοσιεύουμε τόσο το Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ (που περιέχει τις καταγγελίες της ΑΔΕΔΥ), όσο και την Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ (το οποίο εκπροσωπείται στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ), η οποία περιλαμβάνει και όσα ειπώθηκαν ως απάντηση από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δυστυχώς, η ...Α.Σ.Υ δεν είχε παρουσία στην συνάντηση της συνδικαλιστικής μας ηγεσίας με τον Υπουργό. Συνεπώς, παραμένουμε εκτός και παλεύουμε για την συλλογική αντίδραση που θα υπερβαίνει τη στείρα καταγγελία σε όσα δεν περιμενουμε φυσικά να μας εξομολογηθεί ο αρμόδιος για τις απολύσεις Υπουργός.
ΑΝΟΙΚΤΉ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 
στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

18/04/2013                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΔΕΔΥ
  
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής (17/4) παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στον αρμόδιο Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες του Λεκανοπεδίου Αττικής ενάντια στις απολύσεις, η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.:
1. Κατήγγειλε την προκλητική εμμονή Κυβέρνησης και Τρόικας, στην πολιτική της σκόπιμης συρρίκνωσης του Δημοσίου Τομέα, μέσω των δεκάδων χιλιάδων απολύσεων (γεγονός που επιβεβαιώθηκε σαφώς από τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος έκανε λόγο για 14.000 απολύσεις πέραν των 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα- κινητικότητα εντός του 2013), καθώς και της μη επαρκούς αναπλήρωσης των δεκάδων χιλιάδων πραγματικών κενών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση της λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών, εις βάρος των ίδιων των πολιτών.

2. Κατήγγειλε το γεγονός ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης προς την Τρόικα για απολύσεις στο Δημόσιο:
α. Καταδεικνύουν ότι τα περί «ορθολογικής οργάνωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών», «αξιολόγησης δομών και προσωπικού» και «ορθολογικής κατανομής του προσωπικού μέσω του προγράμματος κινητικότητας» είναι απολύτως προσχηματικά.
Ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η -άνευ όρων- δραματική συρρίκνωση του Δημοσίου, με την ταυτόχρονη απεμπόληση μεγάλου μέρους των αρμοδιοτήτων του και παράλληλη μεταφορά τους σε ιδιώτες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, υλοποιούνται σήμερα τόσο οι «αξιολογήσεις», οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών και Δομών του Δημοσίου όσο και οι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα.
β. Αποδεικνύουν ότι στην πράξη ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστρατήγησης κάθε έννοιας αντικειμενικότητας στις διαδικασίες κρίσεως περιπτώσεων παραβατικότητας, αφού πέραν των παραπάνω απολύσεων, επιδιώκεται και μέσω των πειθαρχικών διώξεων να «πιαστούν» οι στόχοι που έχουν προσυμφωνηθεί με την Τρόικα. Επιπλέον, το κλίμα «τρομοκράτησης» (των εργαζομένων) που επικρατεί στους κόλπους του Δημοσίου, εξαιτίας της επιβολής και εφαρμογής μιας πειθαρχικής διαδικασίας που δεν προβλέπει πλέον το τεκμήριο της αθωότητας των πειθαρχικώς διωκόμενων (ακόμα κι αν έχουν παραπεμφθεί για υποθέσεις που δεν άπτονται της υπαλληλικής τους ιδιότητας), έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότητά τους και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
  
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ του Π.Α.ΜΕ στο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Mετά την συγκέντρωση και την πορεία στις 17-4-13 στο πλαίσιο της παναττικής στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης για απολύσεις (που θα φθάσουν τις 15 χιλιάδες και θα υλοποιηθούν έως το τέλος του 2014), πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκης.
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι οι 15 χιλιάδες απολύσεις (4.000 έως το τέλος 2013) θα προκύψουν από τέσσερις «πηγές»: την κατάργηση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, την μείωση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου μετά από συγχωνεύσεις-καταργήσεις, τους «επίορκους» και το «πλεονάζον προσωπικό» που θα προκύψει ύστερα από αξιολόγηση και μέρος του θα απολυθεί (το υπόλοιπο θα μετακινηθεί στα πλαίσια της κινητικότητας). Στους εργαζόμενους αυτούς που θα απολυθούν και είναι κοντά στη σύνταξη μπορεί να δώσουν δυνατότητα εξαγοράς 2-3 χρόνων.
Η μεγάλη δεξαμενή (μερικές χιλιάδες, όπως είπε) θα προέρχεται από τα ΝΠΙΔ. Είπε ότι θα λάβουν υπόψη τους κοινωνικά κριτήρια και θα υπάρξει "πρόβλεψη ειδικής αποζημίωσης και εξαγοράς πλασματικών χρόνων για συνταξιοδότηση".
Από τους λεγόμενους επίορκους δεν περιμένουν μεγάλο αριθμό, γιατί για να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζεται τελεσίδικη απόφαση – απόφαση του ΣΤΕ, διαδικασία η οποία διαρκεί πάνω από 4 χρόνια.                  
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα ενταθούν οι πειθαρχικές διώξεις, αλλά ότι θα σε βγάζουν σε αργία για μεγάλο χρονικό διάστημα… μέχρι να σε απολύσουν. Επανέλαβε ότι θα κάνει νομική ρύθμιση που μετά το α΄βαθμιο πειθαρχικό συμβούλιο θα μπορεί ο εργαζόμενος να απευθύνεται στο ΣΤΕ (χωρίς να περιμένει απόφαση του δευτεροβάθμιου). 

Για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις ΝΠΔΔ είπε ότι επικαιροποιούν την λίστα Πάγκαλου και η αξιολόγησή τους για κατάργηση ή συγχώνευση θα γίνει από το αρμόδιο υπουργείο.Θα εφαρμόσουν τον υπαλληλικό κώδικα  για πλεονάζον προσωπικό, καταργήσεις θέσεων, κινητικότητα. Το πρόγραμμα κινητικότητας περιλαμβάνει 25.000 εργαζόμενους.

Ακόμα ο υπουργός ανέφερε πως η αξιολόγηση των εργαζομένων σε αυτή τη φάση εφαρμόζεται πιλοτικά σε πέντε υπουργεία και γίνεται με κριτήριο την επίτευξη ή μη στόχων που έχουν τεθεί. Άμεσα θα βγει νέο Π.Δ. για τη στοχοθεσία. Ήδη στο Υπουργείο Εργασίας και στους εποπτευόμενους οργανισμούς, με βάση παλιότερη νομοθεσία, προωθείται το διάστημα αυτό η υλοποίηση εγκυκλίου για τον καθορισμό στόχων από κάθε Διεύθυνση και Τμήμα. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες! Οι περίφημοι "στόχοι" δεν αποτελούν ένα ουδέτερο τεχνοκρατικό εργαλείο, αλλά μέσο για την υποταγή των υπαλλήλων, για το σκύψιμο της μέσης, για την μετατροπή μας σε πειθήνια όργανα στην προώθηση των αντεργατικών πολιτικών.

Μετά την αξιολόγηση των δομών, θα ακολουθήσει η ατομική αξιολόγηση για τον κάθε εργαζόμενο με καταγραφή προσόντων, έλεγχο πιστότητας των προσόντων του (πιστοποίηση), ατομική "στοχοθεσία", κτλ. Αν βγουν προβλήματα θα απολυθούν αμέσως.


Παρουσίασε σαν θετική εξέλιξη την «απόφαση» για προσλήψεις 1/1, λέγοντας βέβαια ότι περιμένουν ήδη 10.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ!!
Ανέφερε ότι από το 2010 έχουν αποχωρήσει από το δημόσιο 128.000 περίπου και αναμένονται άλλες 80-90.000 έως το 2015.
Με περισσή υποκρισία δήλωσε ότι «είμαστε όλοι θύματα αυτών των καταστάσεων» και «τη λέξη απόλυση την λέει ο κώδικας…».

Δεν υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα αναμονή! Καμία εμπιστοσύνη στις κούφιες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας, αλλά ούτε και στα παραμύθια των κυβερνητικών συνδικαλιστών που είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάντια του εισοδήματος μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είμαι σίγουρος ότι Μανιτάκης και Κυβέρνηση ετρομάξαν από τις καταγγελίες της ΑΔΕΔΥ. Ήταν και οι μυριάδες δημόσιοι υπάλληλοι έξω από το Υπουργείο.Τρέμε Μανιτάκη...
Αν συνεχίσουμε τη διαδρομή καναπέ-γραφείο-καναπέ, σε λίγο θα κοιμόμαστε σε κούτες!

Ανώνυμος είπε...

Τα συγχαρητήριά μου στον κ.εκπρόσωπο της ΝΔ στο Υπουργείο μας Άξιος, άξιος. Αντε και σ'ανώτερα!