Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Συνάντηση με υπηρεσιακά στελέχη σχετικά με τον νέο Οργανισμό

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας, συνάντηση με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, αρμόδια για την σύνταξη του ΠΔ για τον νέο Οργανισμό, με επικεφαλής τον εκτελών χρέη Γενικού Δ/ντη Διοικητικής Υποστήριξης, Χαρ. Βούρτση. Εκτός από το ΔΣ της ΟΣΥΠΕ στην συνάντηση συμμετείχαν και οι πρόεδροι των ΔΣ των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων (Κιούλος, Μαστρογιαννόπουλος).

Από τον Χ.Βούρτση έγινε μια σύντομη αναδρομή στην διαδικασία που ακολουθήθηκε για την σύνταξη του ΠΔ. Οι βασικοί σταθμοί ήταν η σύνταξη πορίσματος από την Επιτροπή Αξιολόγησης και υποβολή του στο ΥΔΜΗΔ, η έγκριση του Οργανογράμματος από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης (Φεβρουάριος 2013), και η κοινοποίηση από τη Γεν.Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης στους Γενικούς Δ/ντες ενός προσχεδίου ΠΔ βάσει των οδηγιών που δόθηκαν από το ΥΔΜΗΔ. Εντός του καλοκαιριού 2014, υπήρξε "πίεση" από το ΥΔΜΗΔ για την ολοκλήρωση των ΠΔ και την αποστολή τους στο ΣτΕ. Τελικά, τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου εκδόθηκαν τα ΠΔ για όλα τα Υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το ΠΔ για το Υπουργείο μας.

Με το νέο Οργανισμό, ενοποιούνται η Κ.Υ, η ΓΓΚΑ και η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, εντάσσεται στον ίδιο Οργανισμό το ΣΕΠΕ και οι Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης.
Συνολικά, οι οργανικές δομές μειώνονται κατά 32% περίπου, ενώ οι οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 495 για την ΚΥ  και 829 για το ΣΕΠΕ.

Τα βασικά ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι απαντήσεις τους, ήταν τα εξής:
  • Σχετικά με τη μεταβολή στον αριθμό των οργανικών θέσεων σε σχέση με τον προηγούμενο Οργανισμό; Υπάρχει αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 100 περίπου σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Ωστόσο, είχε προηγηθεί η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων με το Ν.4024/2011, οπότε σε σχέση με το καθεστώς πριν το 2011, υπάρχει δραστική μείωση. 
  • Σχετικά με το αν καλύπτεται το σύνολο των υπηρετούντων υπαλλήλων τόσο ως προς το σύνολο των θέσεων, όσο και ανά κλάδο και ειδικότητα: Δόθηκε διαβεβαίωση ότι η κατανομή των οργανικών θέσεων ανά κλάδο και ειδικότητα έγινε αφού λήφθηκε υπόψη το υφιστάμενο προσωπικό. 
  • Σχετικά με την διαδικασία τοποθέτησης των υπαλλήλων στις δομές του νέου Οργανισμού:Η διαδικασία είναι η εξής: Εντός του Σεπτεμβρίου και κατόπιν εισηγήσεων από τους Γενικούς Δ/ντες θα εκδοθεί ΥΑ μετά από έγκριση του ΥΔΜΗΔ για την κατανομή των οργανικών θέσεων ανά Γενική Δ/νση για την Κ.Υ και ανά Δ/νση και Τμήμα για το ΣΕΠΕ. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν όλοι οι Υπάλληλοι στις νέες οργανικές δομές. Δεν δόθηκαν σαφείς διευκρινίσεις σχετικά με το ποια κριτήρια θα ακολουθούν για αυτές τις τοποθετήσεις. Δηλαδή δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος θα τοποθετηθεί εκεί που βρίσκεται, ούτε κάποιος που υπηρετεί σε Δ/νση ή Τμήμα που συγχωνεύεται θα τοποθετηθεί στο Τμήμα που ασκεί πλέον την αρμοδιότητά του...
  • Σχετικά με την λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και την πιθανότητα συγχώνευσης των Υ.Σ της Κ.Υ και της ΓΓΚΑ και κατάργησης του Υ.Σ του ΣΕΠΕ: Αναμένονται έγγραφες οδηγίες και πιθανόν νομοθετική ρύθμιση από το ΥΔΜΗΔ. Προφορικά έχει δοθεί κατεύθυνση να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία των εκλογών του Δεκεμβρίου
  • Σχετικά με τον ορισμό Προϊσταμένων: Σύμφωνα με το αρ.5 του  Ν.4275/14, με την έναρξη ισχύος του νέου Οργανισμού παύει αυτοδικαίως η άσκηση καθηκόντων όλων των Προϊσταμένων και ο Υπουργός τοποθετεί Προισταμένους όσους έχουν κριθεί ή ...κατ'εξαίρεση όσους ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένου με αναπλήρωση στις 31/12/2013. Απαραίτητη προϋπόθεση να διαθέτει κάποιος τα τυπικά προσόντα της θέσης όπως προβλέπονται στον Οργανισμό. Σχετικά με αυτό το θέμα και την πρόβλεψη του νέου Οργανισμού να αποκλείονται από θέσεις ευθύνης στην Κ.Υ οι υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ ή ΔΕ έγινε έντονη συζήτηση. Το συμπέρασμα είναι ότι αυτό ήταν καθαρά πολιτική απόφαση και επιλογή. Μόνος τρόπος να αλλάξει είναι με τροποποίηση του ΠΔ.


Το ΔΣ της ΟΣΥΠΕ μετά από την πολύ χρήσιμη και κατατοπιστική συζήτηση με τα υπηρεσιακά στελέχη αποφάσισε να ζητήσει άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία για να διατυπώσει τα αιτήματα της σχετικά με τον νέο Οργανισμό.

Σημ. Τα παραπάνω αποτελούν απλή, σχεδόν δημοσιογραφική, καταγραφή της συνάντησης. Τις επόμενες ημέρες η ΑΣΥ θα προχωρήσει σε δημόσια διατύπωση της θέσης σχετικά με τα ζητήματα που ανακύπτουν από τον νέο Οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: