Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ Η «ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΜΑΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Γ.Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ



Τα δεδομένα
Από τη συνάντηση της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων με τη ΓΓ κα. Στρατινάκη και τους Γενικούς Δ/ντες του Υπουργείου (16/5/2013):
  • 575 οι προβλεπόμενες θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης). 616 οι υπηρετούντες σήμερα, περιλαμβανομένων 64 αποσπασμένων από άλλες Υπηρεσίες και 83 αποσπασμένων από τη ΜΟΔ
  • 803 οι προβλεπόμενες θέσεις στο Σ.ΕΠ.Ε και 720 οι υπηρετούντες σήμερα στους οποίους θα προστεθούν 49 ΙΔΑΧ που “έρχονται” από την πρώτη κινητικότητα.
  • 172 οι προβλεπόμενες θέσεις σε Γ.Δ Διοικητικής Υποστήριξης και ΓΔ Οικονομικών Υπηρεσιών (υποστηρικτικές) και 397 οι θέσεις σε ΓΔ Πρόνοιας, ΓΔ Εργασίας, Ειδικές Υπηρεσίες και ΓΔ Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • 503 υπάλληλοι σε σύνολο 18.201 στο σύνολο των Φορέων του Υπουργείου (“στενό” Υπουργείο, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΔ, Φορείς Πρόνοιας) θα τεθούν σε κινητικότητα με βάση τη δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα.
Η κατεύθυνση-οδηγία
Η ΓΓ προέτρεψε να περιγραφούν οι θέσεις κυρίως με βάση τα υπαρκτά προσόντα των υπηρετούντων υπαλλήλων και όχι με βάση τα επιθυμητα προσόντα ώστε να διασφαλιστούν οι συνάδελφοι μας. Συνέστησε την επιστροφή των αποσπασμένων στις Υπηρεσίες τους, ώστε να απογραφούν εκεί και να διασφαλίσουν εκεί τη θέση τους, αφήνοντας περιθώρια ευελιξίας εδώ (χωρίς τους 64 αποσπασμένους από άλλες Υπηρεσίες, οι υπηρετούντες είμαστε 552).


Τα αναπάντητα ερωτήματα:

  • Γιατί δε δίνεται από την πολιτική ηγεσία το Σχέδιο ΠΔ, όπως ορίζει η εγκύκλιος του ΥΔΙΜΗΔ και το έγγραφο της Δ/νσης Διοικητικού; Η απάντηση της ΓΓ ότι πρέπει πρώτα να συγκεντρωθούν ΟΛΑ τα ερωτηματολόγια δεν έχει λογική εξήγηση. Η πιθανή εκκρεμότητα ως προς το πού θα ανήκουν τελικά οι θέσεις των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης (στο Υπουργείο μας ή αλλού) είναι πολιτικό θέμα, και δεν μπορεί να γίνεται αφορμή για παροχή ελλιπούς πληροφόρησης στους συναδέλφους. Ο εκβιασμός επιστρέφεται: Χωρίς Π.Δ με σαφή δομή και αρμοδιότητες δεν είναι δυνατόν να συμπληρωθούν περιγράμματα θέσεων, δεν είναι δυνατόν να υπογράψουμε στα τυφλά την πιθανή απόλυσή μας.
  • Γιατί η ΓΓ δεσμεύεται ότι κανείς συνάδελφος δε θα τεθεί σε κινητικότητα ...αν φροντίσουν Τμηματάρχες, Δ/ντες και Γεν.Δ/ντες να συμπληρώσουν “σωστά” τα περιγράμματα; Τι θα γίνει αν όλοι οι Φορείς του Υπουργείου συμπληρώσουν τα σωστά περιγράμματα; Που θα βρεθούν τότε οι 503 που ΠΡΕΠΕΙ να τεθούν σε κινητικότητα;
  • Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία κινητικότητας; Πότε θα ολοκληρωθούν τα Π.Δ των νέων Οργανισμών; Η κινητικότητα συνεπάγεται διαθεσιμότητα;
  • Τι σχέση έχει με όλα αυτά η PLANET; Μήπως έχει αποτυπωθεί ήδη και έχει δοθεί στο ΥΔΙΜΗΔ η κατανομή των θέσεων;



Η “προφητεία”
Οι σημερινές δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας θυμίζουν χιλιοπαιγμένο έργο: Κάποτε υποσχέθηκαν ότι δε θα έχουμε μισθολογικές απώλειες και οι μισθοί μας είναι μειωμένοι σχεδόν στο μισό. Κάποτε είπαν πως κανείς δε θα μπει σε εφεδρεία και ήδη συνάδελφοι μας βρίσκονται πρόωρα στα σπίτια τους. Κάποτε είπαν ότι κανείς δεν θα μπει σε διαθεσιμότητα και 47 συνάδελφοι μας έφυγαν εν μια νυκτί από ΣΕΠΕ και Πρόνοια. Σήμερα υπόσχονται ότι κανείς από εμάς δεν θα μπει σε κινητικότητα, το ίδιο θα λένε και στους υπόλοιπους Φορείς του Υπουργείου...Γιατί να τους πιστέψουμε;
Πετάνε το μπαλάκι για άλλη μια φορά στους υπάλληλους και για ότι υπέγραψαν αυτοί ως Μνημονιακές υποχρεώσεις (αποχωρήσεις, διαθεσιμότητες) αναζητούν συνενόχους και συνυπεύθυνους σε όσους δεν συμπληρώσουν καθόλου ή δεν συμπληρώσουν “σωστά” τα ερωτηματολόγια
Έλεος, και η κοροϊδία έχει τα όρια της!
Συνάδελφοι, καθαρά και ξάστερα:
Δεν έχει και πολλή σημασία να μην εφησυχάζουν οι συνδικαλιστές, πρέπει όλοι μας να είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε απέναντι στα χειρότερα που έρχονται. Το πιθανότερο είναι πως μέχρι το φθινόπωρο κάποιοι από εμάς, όσοι δεν “κουμπώσουν” στις περιγραφές θέσεων, θα ψάχνουν για νέο σπίτι (κάπου στην επαρχία) ή και για νέα δουλειά.
Και τότε θα είναι αργά για οποιαδήποτε αντίδραση. Τώρα, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, με αγωνιστικές και υπεύθυνες αποφάσεις που θα δεσμεύουν τα συνδικαλιστικά μας όργανα, πρέπει να αποτρέψουμε μαζικά, συντονισμένα και αγωνιστικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Εμείς προειδοποιούμε για τα ερχόμενα και μακάρι να διαψευστούμε... Μάντεις κακών;; Καλύτερα να είμαστε αντιπαθητικές Κασσάνδρες παρά μοιραίοι Δούρειοι Ιπποι...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
στο Υπουργειο Εργασιας, Κοινωνικης Ασφαλισης και Προνοιασ
asy-yeka.blogspot.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με αυτό το ΠΔ για το Οργανόγραμμα τι θα γίνει βρε παιδιά? όλο Οργανόγραμμα ακούμε και οργανόγραμμα δεν βλέπουμε? Τι γίνεται? ακόμα τρώγονται ποιος θα διατηρήσει το φέουδό του?